România se află pe penultimul loc în UE, arată raportul pe 2019 privind Indicele de Percepție a Corupției, lansat joi de Transparency International.

Cu 44 de puncte, România se află pe penultimul loc la nivelul UE, la egalitate cu Ungaria și cu un punct în plus față de Bulgaria (43). 

La nivelul Uniunii Europene nu se înregistrează schimbări semnificative față de anul precedent. Media scade de la 66 la 64 de puncte, iar în top trei rămân aceleași state: Danemarca (87 puncte, în scădere cu un punct față de 2018), Finlanda (86 puncte, în creștere cu un punct față de 2018) și Suedia (85 puncte, la fel ca în 2018), potrivit unui comunicat al Transparency International România.

Comparativ cu anul 2018, România înregistrează o scădere de trei puncte în 2019, ajungând la același scor ca în anul 2012. Și Polonia cu cele 58 de puncte înregistrate în 2019, revine la același scor ca în 2012.

Din analiza Transparency International reiese că lipsa de integritate la nivel politic contribuie la menținerea gradului mare de corupție în instituțiile publice. În vederea reducerii corupției și îmbunătățirea încrederii în politic, TI recomandă guvernelor să ia o serie de măsuri imediate. Multe dintre aceste recomandări sunt aplicabile și la nivelul României. Printre acestea se numără consolidarea independenței față de factorul politic pentru sistemele de control și echilibru, precum și promovarea separării puterilor în stat, dar și elaborarea de mecanisme care să respingă orice tratament preferențial în alocarea resurselor și prestarea serviciilor publice.

Organizația mai propune măsuri de control asupra finanțărilor politice, pentru a preveni influența excesivă în politică și măsuri de gestionare a conflictelor de interese, astfel încât să se reducă riscul de influență nejustificată în elaborarea de politici publice.

Totodată, Transparency International recomandă guvernanților să implice societatea civilă în monitorizarea și expunerea faptelor de corupție, inclusiv prin asigurarea unei mai bune protecții a avertizorilor de integritate și a jurnaliștilor.