Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) transmite că industria de transport rutier și logistică din România este pregătită pentru distribuirea vaccinului anti-COVID, dar cere condiții speciale de aducere în țară a dozelor.

Companiile românești specializate în logistica și transportul produselor din sectorul farmaceutic și de sănătate dețin toate capabilitățile necesare pentru asigurarea distribuției vaccinului în condițiile frigorifice speciale specificate de producător și la standarde înalte de calitate, transmite UNTRR printr-un comunict de presă.

De asemenea, transportatorii rutieri români operează camioane frigorifice cu temperatură controlată dotate cu tehnologii de ultimă generație, care pot transporta în condiții de maximă siguranță vaccinurile anti-Covid19. Camioanele frigorifice sunt dotate cu sisteme de urmărire conectate web ce furnizează date despre controlul temperaturii de la plecare până la destinație, folosind tehnologia microprocesoarelor pentru precizia refrigerării spațiului.

"Transportul rutier va fi un element cheie în procesul de distribuție al vaccinului anti-Covid19. Suntem foarte aproape de demararea unei acțiuni logistice fără precedent care se va derula pe scară largă, fiind menită să pună capăt crizei economice, de sănătate și sociale actuale - distribuirea vaccinurilor anti-Covid19 la nivel european și național. Lanțul logistic va presupune, pe lângă zborurile cargo și sute de transporturi rutiere în fiecare zi. Chiar zilele acestea, a început operarea primelor zboruri prin care sunt aduse dozele de vaccin anti-COVID-19 din SUA în Europa, la Bruxelles pentru a putea fi rapid distribuite în cazul în care sunt aprobate și omologate, marcând astfel un moment istoric în lupta globală împotriva pandemiei", mai afirmă Uniunea.

Totodată, UNTRR face apel la autoritățile române și europene pentru facilitarea cadrului de reglementare în cazul transporturilor rutiere care asigură distribuția vaccinului anti-Covid19:

Vămuirea prioritară și rapidă, cum ar fi păstrarea examinării fizice și / sau eșantionarea mărfurilor de către vamă numai în circumstanțe excepționale; asigurarea faptului că inspecțiile efectuate de alte agenții guvernamentale și inspecțiile vamale sunt coordonate și, dacă este posibil, efectuate în același timp;

Organizarea specială a transportului rutier pentru distribuția vaccinurilor anti-Covi19, cum ar fi, cel puțin, semnalizare specială pentru camioanele dedicate și chiar desemnarea de convoaie speciale, eventual escortate de poliție;

Distribuția trans-frontalieră coordonată a vaccinurilor anti-Covid19 și facilitarea trecerii frontierei;

Asigurarea conectivității fiabile a datelor între părțile interesate din diferite moduri de transport (în special aerian / rutier) pentru a asigura vizibilitatea completă a datelor în cadrul lanțului de distribuție;

Alocarea unui regim special pentru aceste tipuri speciale de transport destinat distribuirii vaccinurilor anti-Covid19, pentru care ar trebuie să fie ridicate restricțiile de circulație;

Controalele în trafic pentru acest tip de transport destinat distribuirii vaccinurilor anti-Covid19 nu ar trebui să fie permise.