Cinci articole publicate în perioada 2012-2014 de Marin Claudiu Țupulan de la Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza” sunt suspecte de plagiat, potrivit CRJI. Țupulan a făcut parte din comisia CNATDCU ce a stabilit că Petre Tobă nu a plagiat.

"Plagiatul la profesorul Marin-Claudiu Țupulan este, în esență, unul masiv și ințentionat, ca și în cazul Petre Tobă pe care, culmea ironiei, a ajuns să îl apere și absolve de plagiat", a declarat, pentru Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI), profesorul universitar Dumitru Sandu.

Articolul "Dimensiunea globală a traficului de droguri”, semnat de profesorul universitar Claudiu Marin Țupulan, a apărut în 2012, în Pro Patria Lex, Revistă de Studii și Cercetări Juridice, volumul X, Nr. 2(21), p. 273-281. Periodic al Academiei de Poliție, revista este indexată în trei baze de date internaționale, iar Țupulan, care la acel moment era lector universitar, apărea în Colegiul de Redacție, cu funcția de redactor.

Cele nouă pagini ale lucrării lui Țupulan seamănă ca două picături de apă cu 15 pagini (de la 58 la 72) din volumul "Organizația criminală a drogurilor”, publicat, în 2008, la Editura Sitech din Craiova și coordonat de Ioan Dascălu.

Potrivit CRJI, există două indicii care arată că, pur și simplu, cele 15 pagini din 2008 au fost preluate prin metoda copy-paste. Astfel, în bibliografia articolului lui Țupulan apare un volum "J. W. Coleman, D. R. Cresey – Social problems, Harper‐Row, New York”, care nu se regăsește în nici una din notele de subsol din material. La acești doi autori și la cartea respectivă se referă, însă, o notă de subsol spre care se face trimitere de la două rânduri din începutul textului-sursă, din 2008, rânduri pe care Țupulan nu le-a mai copiat.

Cel de-al doilea indiciu: la pagina 64 a textului-sursă din 2008 există o greșeală de tehnoredactare: "cocluzia” în loc de "concluzia”. Așa apare cuvântul și în articolul din 2012 al lui Țupulan, la pagina 276 a revistei, scrie CRJI.

Volumul-sursă din 2008 nu este invocat nici la note de subsol, nici în bibliografia articolului lui Țupulan din 2012.

Cazul nu este singurul care trezește suspiciuni în activitatea academică a lui Țupulan. Mai există patru articole (unul, cu Țupulan coautor) publicate de acesta, în perioada 2012-2014, în cazul cărora doi specialiști consultați de CRJI susțin că au fost încălcate normele academice. (Detalii, aici)

O comisie de specialitate din cadrul CNATDCU a stabilit, la începutul lunii, că fostul ministru de Interne Petre Tobă nu a plagiat. 

Mai mult, cei trei membri ai comisiei, unul fiind Țupulan, au acuzat "malițiozitate” din partea celor care l-au criticat pe Tobă pentru confuzia "apud”, spunând că încearcă "să inducă ideea că autorul nu ar cunoaște sensul cuvântului”.

"În realitate, însă, la redactarea unei teze de doctorat de peste 400 de pagini, pot apărea o serie de inadvertențe dactilografice insignifiante, cum este și în cazul de față, generate în principal de volumul mare de informație și de faptul că autorul nu este specializat în tehnica scrierii la computer, așa cum rezultă din CV-ul personal postat pe internet”, l-au scuzat membrii comisiei de specialitate din CNATDCU pe Tobă.

Verdictul lor nu a fost însă confirmat de Consiliul General al CNATDCU, acesta decizând formarea unei alte comisii, care să analizeze lucrarea de doctorat a lui Petre Tobă.

Vicepreședintele CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că raportul comisiei este incomplet, și pe alocuri superficial, iar argumentele prezentate nu sunt concludente.