Ministrul muncii spune că nu s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare și "e absurd" să se vehiculeze mărirea stagiului minim de cotizare de 15 ani,menționând că respinge orice speculații în acest sens și "amatorismul unor oameni politici.

"În PNRR există două componente majore de reformă - pe pensii și sistemul de salarizare în sistemul public. Pe aceste reforme se lucrează la Minister la foc continuu și avem diferite variante de lucru. Pentru ambele componente de reformă, după ce Ministerul va veni cu propria viziune, rezultat al dialogului social, vom apela și la o consultanță de specialitate, astfel încât varianta finală să răspundă la câteva principii pe care ni le-am asumat", a afirmat marți Raluca Turcan, la Parlament, după ședința conducerii PNL, relatează Agerpres.

Ea a menționat că principiile importante sunt cele ale echității și sustenabilității sistemului de pensii și de salarii:

"Nouă ni se pare firesc dacă tot vorbim de reformă, atunci două sisteme publice fundamentale să fie scoase din pixul decidenților și să aibă un sistem de calcul predictibil, inclusiv ca pondere calculată în PIB. Acestea sunt componentele de care noi vorbim și în baza cărora trimitem toate datele la Bruxelles. Respingem orice speculații și mai ales amatorismul unor oameni politici care fie folosesc documente de lucru, fie merg pe vechea tehnică a dezinformării și încearcă pur și simplu să sădească o stare de tensiune în rândul oamenilor, pe fond cei mai afectați și care merită să primească aceste reforme".

Întrebată dacă a fost deranjată de declarațiile ministrului Cristian Ghinea legate de reforma sistemului de pensii, Turcan a spus: "Eu sunt foarte mulțumită atunci când membrii Guvernului se susțin reciproc și când există solidaritate și guvernamentală și politică în anumite măsuri de reformă". 

"Pe de altă parte, reformele se asumă, se pregătesc și se prezintă la Ministerul Muncii. Așadar, toate informațiile de detaliu legate de aceste componente noi vrem să le prezentăm, astfel încât oamenii, când primesc în spațiul public niște informații, acelea să fie corecte, să nu mai rămână... să fie interpretate și să se creeze o stare de tensiune", a adăugat Turcan.

Ea a precizat că nu s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare, ci despre opțiunea de a rămâne în viața activă, ceea ce este "total diferit".

Ea a respins și informațiile legate de creșterea stagiului minim de cotizare.