Centrul Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți a sesizat Procuratura regiunii Cernăuți, în legătură cu faptul că nu este respectată hotărârea instanței privind suspendarea procesului de lichidare a trei școli cu predare în limba română.

Judecătoria raională Noua Suliță a decis, pe 19 august, suspendarea procesului de lichidare a trei școli cu limba română de predare (din satele Stălinești, Nesvoia și Bălcăuți) și transformarea lor în filiale ale școlii mixte, ucraineano-române, din comuna Mămăliga, scrie BucPress.eu.

În sesizarea depusă joi, Centrul Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” a reclamat încălcarea flagrantă a legislației ucrainene (articolul 382 al Codului Penal al Ucrainei), și anume nerespectarea hotărârii instanței.

Potrivit colectivului pedagogic de la Complexul Instructiv-Educativ din Stălinești, raionul Noua Suliță, la școala din localitate au sosit, joi, directorul școlii din Mămăliga Ghenadie Ionițoi, directorul-adjunct din aceeași instituție Dina Romanciuc și conducătorul comitetului părintesc Valentin Caștelean, care au făcut presiuni asupra profesorilor ca aceștia să depună cereri de angajare la filialele inexistente, ceea ce încalcă hotărârea instanței.

În sesizarea Centrului ”Eudoxiu Hurmuzachi” se arată că acțiuni de nerespectare a deciziei judecătorești întreprinde și șeful Direcției de învățământ din raionul Noua Suliță, Adelina Rusnac.

Conform Codului Penal al Ucrainei, nerespectarea unei hotărâri judecătorești prevede amenzi sau până la trei ani de pușcărie.

BucPress reamintește că liderii comunității românești din regiunea Cernăuți au cerut, pe 31 august, autorităților regionale, în mod oficial, demisia șefului Direcției de învățământ din cadrul Administrației Raionale de Stat Noua Suliță, Adelina Rusnac. În solicitarea oficială, înmânată Șefului Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, se spune că Adelina Rusnac și primarul din Mămăliga, Arcadie Șova au făcut presiuni asupra directorilor celor trei școli cu limba română de predare, cerându-le să le impună pe profesorilor să depună cereri de angajare la cele trei filiale (inexistente oficial), ceea ce încalcă hotărârea judecătoriei raionale, care nu permite nici un fel de reorganizare pe perioada desfășurării procesului judiciar.  

Decizia inițială, de desființare a celor trei școli cu predare în limba română, a fost luată, pe 30 mai, de Consiliul local din Mămăliga. Totodată, Consiliul a stabilit că ele vor fi transformate în  filiale ale Școlii mixte ucraineano-române de Cultură Generală din satul Mămăliga.

Potrivit explicațiilor oficiale, motivul constă în lipsa banilor pentru întreținerea școlilor din toate localitățile care fac parte din comună. 

Mămăliga este o comună creată recent din care fac parte mai multe sate românești și unul cu ucrainean. Reorganizarea afectează doar școlile românești.