După semnare, preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Andrii Parubii, a trimis legea şefului statului, Petro Poroşenko, fiind nevoie de semnătura acestuia pentru a intra în vigoare.

Semnarea proiectului de lege, votat de Rada Supremă pe 5 septembrie, a avut loc marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, notează BucPress.

Comunitatea românească din Ucraina i-a solicitat preşedintelui Poroşenko să blocheze prin veto această lege, considerând că duce la asimilarea lingvistică a minorităţilor naţionale.

Românii din Ucraina au trimis o scrisoare şi preşedintelui Klaus Iohannis, dar acesta nu le-a răspuns.

Comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni şi ruşi, dacă nu ar fi divizată artificial în români (151.000 persoane) şi "moldoveni" (258.600 persoane), potrivit informaţiilor publicate pe site-ul MAE.

Săptămâna trecută, miniştrii de Externe din România, Ungaria, Bulgaria şi Grecia au transmis omologului ucrainean o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea de către Radă a proiectului de Lege a Învățământului.

Scrisoarea semnată de Teodor Meleşcanu, alături de omologii săi din Bulgaria, Ekaterina Zakharieva, din Grecia, Nikos Kotzias și din Ungaria, Péter Szijjártó, a fost transmisă şi Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, anunţă MAE.

Demersul comun are în vedere "interesul susținut al părților semnatare în asigurarea protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și adresează un apel autorităților ucrainene pentru identificarea de măsuri concrete/soluții în acest sens, în spiritul cooperării, și cu respectarea strictă de către Ucraina a normelor şi standardelor internaționale relevante în domeniu".

Potrivit art. 7 al noii legi adoptate de Rada ucraineană, sistemul de educație din Ucraina se va desfășura doar în limba de stat (ucraineană).

Dacă președintele Petro Poroșenko va promulga legea, școlile actuale cu predare în limba română vor fi lichidate. La fel şi cele cu predare în limba maghiară.