După semnare, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Andrii Parubii, a trimis legea șefului statului, Petro Poroșenko, fiind nevoie de semnătura acestuia pentru a intra în vigoare.

Semnarea proiectului de lege, votat de Rada Supremă pe 5 septembrie, a avut loc marți, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, notează BucPress.

Comunitatea românească din Ucraina i-a solicitat președintelui Poroșenko să blocheze prin veto această lege, considerând că duce la asimilarea lingvistică a minorităților naționale.

Românii din Ucraina au trimis o scrisoare și președintelui Klaus Iohannis, dar acesta nu le-a răspuns.

Comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni și ruși, dacă nu ar fi divizată artificial în români (151.000 persoane) și "moldoveni" (258.600 persoane), potrivit informațiilor publicate pe site-ul MAE.

Săptămâna trecută, miniștrii de Externe din România, Ungaria, Bulgaria și Grecia au transmis omologului ucrainean o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea de către Radă a proiectului de Lege a Învățământului.

Scrisoarea semnată de Teodor Meleșcanu, alături de omologii săi din Bulgaria, Ekaterina Zakharieva, din Grecia, Nikos Kotzias și din Ungaria, Péter Szijjártó, a fost transmisă și Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, anunță MAE.

Demersul comun are în vedere "interesul susținut al părților semnatare în asigurarea protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și adresează un apel autorităților ucrainene pentru identificarea de măsuri concrete/soluții în acest sens, în spiritul cooperării, și cu respectarea strictă de către Ucraina a normelor și standardelor internaționale relevante în domeniu".

Potrivit art. 7 al noii legi adoptate de Rada ucraineană, sistemul de educație din Ucraina se va desfășura doar în limba de stat (ucraineană).

Dacă președintele Petro Poroșenko va promulga legea, școlile actuale cu predare în limba română vor fi lichidate. La fel și cele cu predare în limba maghiară.