CE incurajeaza membrii mai vechi ai UE sa isi deschida piata muncii, dand publicitatii un raport care arata ca cele doua valuri de extindere ale blocului comunitar, din 2004 si 2007, nu au generat un aflux de imigranti din Europa Centrala si de Est, relateaza publicatia electronica EUObserver.

Raportul Comisiei Europene privind ocuparea fortei de munca, adoptat marti de Colegiul Comisarilor, indica faptul ca Romania nu reprezinta un pericol pentru celelalte state membre, intrucat cetatenii romani care au vrut sa plece in strainatate pentru a-si gasi un loc de munca au facut-o deja. Comisia incurajeaza astfel statele membre sa isi deschida piata muncii pentru cetatenii din statele central si est europene, inclusiv Romania.

Numarul romanilor si bulgarilor care au emigrat in UE dupa aderarea tarilor lor este infim fata de prognozele si asteptarile statelor membre si aproape neglijabil fata de numarul muncitorilor straini non-comunitari, indica datele raportului.

Cetatenii celor doua tari au plecat in special in Spania si Italia, situatie valabila in special pentru Romania, precizeaza documentul, care adauga ca acest proces a inceput inainte de aderarea la UE din 2007. In raport cu populatiile lor, cele doua tari au fost – alaturi de Lituania, Cipru, Polonia, Letonia, Slovacia, Estonia si Portugalia – tarile din care a plecat cel mai mare numar de oameni.

Spre Spania s-a indreptat cel mai mare val de imigratie romanesc, 57% dintre cei care au parasit tara alegand aceasta destinatie, fata de 26% care au plecat in Italia. Prin comparatie, a treia destinatie a fost Marea Britanie, spre care s-au indreptat doar 2% dintre romanii care au parasit tara. In anul 2006, inainte de aderare, presa britanica tabloida publica articole alarmiste despre invazia romanilor bolnavi de tuberculoza si needucati care ar fi urmat sa se produca dupa aderarea la UE, chiar daca estimarile autoritatilor britanice erau tot in jurul acestui 2%. Proportii similare au plecat spre Austria, Germania, Portugalia si Grecia.

Raportul indeamna la eliminarea restrictiilor pe piata muncii

Datele prezentate in raport sunt argumente care servesc Comisiei pentru a recomanda ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru statele central si est-europene. Pentru UE-10, de fapt opt dintre statele care au aderat in 2004, termenul limita pentru ridicarea restrictiilor este 30 aprilie 2009, dar statele membre mai pot cere o perioada de 2 ani daca demonstreaza ca liberalizarea pietei muncii ar aduce puternice dereglari pe aceasta.

Pentru Romania, termenul de ridicare a restrictiilor ar fi 31 decembrie 2011. In decembrie 2008 insa statele membre trebuie sa anunte daca impun si perioada urmatoare de restrictii pentru Romania. Accesul muncitorilor romani este restrictionat in 15 tari: Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania si Ungaria.

“Statele care impun restrictii ar trebui sa evalueze cu atentie daca este nevoie de o continuare a acestor restrictii, in contextul dovezilor si analizelor prezentate in acest raport”, indica documentul. Acesta arata ca “in cazul Bulgariei si Romaniei, multi oameni din aceste tari s-au mutat deja sau au lucrat in alta parte in UE in ultimii ani. Acest fapt sugereaza ca multi dintre cei care au vrut sa se mute in strainatate au facut-o deja si ca perspectiva unei migratii dinspre Romania si Bulgaria este limitata”.

In 2006, 230.000 de romani au imigrat in UE

Pe de alta parte, un raport al Eurostat dat marti publicitatii, indica faptul ca in 2006, dupa polonezi, romanii au constituit cel mai mare grup de imigranti in Uniunea Europeana. Un numar de 230.000 de romani s-au mutat in statele membre in 2006.

Insa in Romania a venit si cea mare proportie de straini de aceeasi nationalitate din afara UE, 56% din imigrantii din Romania fiind moldoveni.

Sursa: HotNews.ro

Totodata, numarul muncitorilor din Bulgaria si Romania a inregistrat o crestere, in aceeasi perioada, de la 0,2 la 0,4 la suta, cei mai multi alegand sa lucreze in Italia si Spania.

Autoritatile de la Bruxelles au precizat ca cei mai multi muncitori imigranti sunt "tineri, necasatoriti si apti de munca", 80 la suta din acestia provenind din una dintre cele zece tari care a aderat in 2004 la UE, in vreme ce 70 la suta din imigrantii bulgari si romani au mai putin de 35 de ani.

Tarile membre UE au avut posibilitatea sa restrictioneze accesul pe piata muncii a muncitorilor din noile statele membre pentru o perioada maxima de sapte ani, la incheierea careia trebuie sa ridice restrictiile impuse.

Cele mai multe tari din grupul celor 15, cu exceptia Germaniei, Austriei, Belgiei si Danemarcei, au eliminat restrictiile pentru cetatenii provenind din Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia si Slovenia, restrictiile nefiind valabile pentru muncitorii maltezi si ciprioti.

Totusi, toate cele 15 tari, mai putin Finlanda si Suedia, au mentinut restrictiile pentru cetatenii romani si bulgari, cateva din acestea precum Franta, Italia, Belgia si Luxemburg instaland regimuri mai permisive pentru anumite slujbe si pentru muncitori cu o anumita calificare.

Statele membre au termen pana la 31 decembrie sa anunte Comisia Europeana asupra intentiei de a mentine restictiile pentru cetatenii din Romania si Bulgaria pentru inca trei ani.

Sursa: Mediafax