Uniunea Europeană a anunțat joi că va contribui cu o sumă suplimentară de 100 de milioane de euro la mecanismul COVAX. Astfel, UE vrea să ajute țările cu venituri reduse și medii să aibă acces la viitorul vaccin contra COVID-19.

Suma de 100 de milioane de euro îi va fi alocată, sub formă de granturi, organizației Gavi, Alianța Mondială pentru Vaccinuri și Imunizare, în calitate de administrator al mecanismului COVAX.

Acest mecanism mondial își propune să asigure un acces universal și echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19.

Până în prezent, la mecanismul COVAX participă 184 de țări, 92 dintre acestea fiind economii cu venituri mici și medii, eligibile să aibă acces la vaccinuri împotriva COVID-19 prin intermediul angajamentului prealabil de achiziție al mecanismului COVAX coordonat de Gavi.

Prin intermediul acestui grant, Comisia și partenerii săi vor garanta opțiuni de cumpărare a viitoarelor vaccinuri împotriva COVID-19 pentru toți participanții la instrument, inclusiv pentru țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific.

Acest sprijin sub formă de granturi va completa în mod strategic garanțiile bancare în valoare de 400 de milioane de euro pe care UE le va pune la dispoziția organizației Gavi prin intermediul Băncii Europene de Investiții (BEI) în cadrul Fondului european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), ridicând contribuția totală a UE pentru COVAX la 500 de milioane de euro.

De asemenea, mai multe state membre UE contribuie la COVAX și la obiectivele sale subiacente.

Astăzi, Franța a anunțat și ea o contribuție suplimentară, în valoare de 100 de milioane de euro, la fel Spania (50 de milioane de euro) și Finlanda (2 milioane de euro).

Vaccinurile vor fi achiziționate și livrate țărilor de către Divizia de aprovizionare a UNICEF și Fondul reînnoibil de acces la vaccinuri al PAHO.