Al treilea mare protest al profesorilor din ultimii ani are loc vineri în București. La manifestație sunt așteptați peste 20.000 de persoane, conform organizatorilor.

  Breaking News Animation

Breaking News

UPDATE

Profesorii nu au mai fost primiți de data aceasta de președintele Klaus Iohannis, iar aceștia strigă în fața Palatului Cotroceni "Demisia".

+++

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, a declarat după negocierile de la Guvern că li s-a spus clar că nu poate oferi creșterea de salarii cerută.

"Singurul lucru pe care poate să îl facă este acela de a acorda, în loc de 40%, cât au promis inițial, 45% și suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, din 5 octombrie, suma de 1.500 lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii, a spus Hănescu.”

+++

Mulțimea a plecat, în jurul orei 13:30, în marș spre Palatul Cotroceni.

+++

Jandarmeria Capitalei a estimat că după ora 12:00 erau peste 12.000 de persoane la protest în Piața Victoriei. 

+++

Liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat vineri, pentru HotNews.ro, "peste 70% din corpul profesoral este în grevă. Va fi foarte urât în situația în care Guvernul nu înțelege nimic, pentru că starea de furie, de frustrare și de nemulțumire este maximă".

"În momentul de față, majoritatea colegilor sunt hotărâți să nu participe la niciun examen național. Asta este realitatea. Refuză categoric să participe la așa ceva. Cu grevă sau fără grevă, este poziția lor, dacă nu se rezolvă nimic.

Dacă se gândesc la interesul României, atunci rezolvă rapid. Pe jigniri și intimidări la adresa colegilor, greva s-a radicalizat. Asta arată foarte clar că nu se înțelege ce e în cancelarii. Am fost ieri în cancelarii, oamenii sunt revoltați. Ei au făcut asta. Cu cât au lungit mai mult aceste discuții, cu atât s-a accentuat starea de nemulțumire”, a declarat Marius Nistor.

Întrebat dacă există șanse ca greva să se încheie astăzi, liderul sindical a răsuns categoric: „Nu”.

Chestionat ce le transmite elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a care trebuie să susțină Evaluarea Națională și Bacalaureatul, Nistor a răspuns: „Să aibă încredere în noi. Demersurile noastre sunt legitime”.

+++

Potrivit programului, protestul va avea loc între orele 11:00 și 16:00. Sute de cadre s-au adunat în jurul orei 11:00 în Piața Victoriei, urmând ca apoi să plece în marș spre Palatul Cotroceni.

Programul protestului:

11.00-16.00 – adunare publică urmată de marș;

11.00-12.00 – adunarea participanților în Piața Victoriei-Bd. Kiseleff, în perimetrul dintre str. Arhitect Ion Mincu și Piața Victoriei

12.00-12.30 – adunare publică în Piața Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara;

12.30-15.00 – deplasare pe traseul Piața Victoriei – Bd. Nicolae Titulescu – urcare pod Basarab – str. Grozăvești – Bd. Geniului (sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piața Răzoare) – punct final Statuia Leu;

15.00-15.30 – adunare publică pe Bd. Geniului, în proximitatea Statuii Leu;

15.30-16.00 – defluirea totală a participanților.

La ora 12:00, premierul Nicolae Ciucă va avea din nou consultări cu liderii de sindicate, conform Biroului de presă al Guvernului.

Reamintim că joi, o declarație asumată de liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, privind creșterile salariale din învățământ a fost publicată în Monitorul Oficial.

Declarația privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul național de învățământ și stabilirea unor principii generale în vederea îmbunătățirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ și valorizarea carierei didactice a fost publicată joi după-amiază în Monitorul Oficial. 

Recent, Guvernul a majorat cu 400 de lei, respectiv 1.000 de lei brut salariile în învățământ, însă creșterile au fost respinse de angajați.

Protestul profesorilor. Iohannis "va gira" un acord privind salariile din educație

Mai mult pe EurActiv »