Comisia Europeană a primit peste 4,6 milioane de răspunsuri în cadrul consultării publice privind schimbarea semestrială a orei în UE.

Executivul european a lansat consultarea la începutul lunii iulie ca urmare a unei rezoluții a Parlamentului European, adoptată în februarie, și a cererilor din partea cetățenilor și a unor state membre. 

Comisia a întrebat cetățenii dacă Europa ar trebui să renunțe la practica schimbării, de două ori pe an, a orei. O directivă europeană din 2001 reglementează trecerea de la ora de iarnă la ora de vară și invers. Toate statele europene își schimbă ora în ultimul weekend din martie și ultimul weekend din octombrie.

Dar introducerea orei de vară datează de fapt din 1977, când avea drept obiectiv economisirea energiei, datorită unei corespondențe între orele de activitate cu orele însorite, ceea ce limita utilizarea luminii artificiale.

Vineri, Comisia a anunțat că până joi, 16 august, data limită până la care cetățenii puteau răspunde în cadrul consultării publice, au fost primite peste 4,6 milioane de reacții. Acesta este un număr record de opinii primite în cadrul unei consultări publice a UE, a spus Christian Spahr, purtător de cuvânt al Comisiei. El a adăugat că răspunsurile vor fi analizate și concluziile vor fi publicate într-un raport peste câteva săptămâni.

Potrivit unor date prezentate anterior de Comisie, economia de energie datorată schimbării orei este „marginală”, dar efectele asupra schimbării bioritmului persoanelor pot fi serioase.