Guvernul ungar a anunțat că prevederile controversatei legi împotriva LGBTQ se vor aplica în preajma bisericilor și a școlilor.

Legea ”împotriva pedofiliei” a fost adoptată în iunie și a avut inițial scopul de a întări pedepsele pentru abuzul contra copiilor, dar pe parcursul legislativ au fost adăugate amendamente care interzic ”promovarea homosexualității” în rândul celor care nu au împlinit 18 ani.

Decretul guvernului care stabilește normele de aplicare a legii reglementează ”expunerea sau reprezentarea” produselor care ”exprimă homosexualitatea” sau reprezintă o ”abatere de la identitatea corespunzătoare sexului la naștere”, relatează EURACTIV.com.

Magazinelor li se va interzice să vândă astfel de produse pe o rază de 200 de metri în jurul bisericilor, precum și al școlilor și instituțiilor de protecție a copilului, a anunțat Guvernul de la Budapesta.

Această lege a provocat noi tensiuni între Ungaria și Uniunea Europeană.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat-o drept ”o rușine”, iar Executivul de la Bruxelles a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei, declarând că măsura încalcă normele UE privind dreptul la libertatea de exprimare, precum și liberul schimb și furnizarea de servicii.

Legea este privită ca parte a proiectului premierului naționalist Viktor Orban de a transforma Ungaria într-o țară așa-zis ”iliberală”, bazată pe valori creștine conservatoare.

Firmele nu vor putea difuza reclame care să sprijine homosexualii, dacă se consideră că reclamele sunt adresate minorilor, conform legii.

Profesorii, editorii și radiodifuzorii se tem că legea ar putea însemna eliminarea unor cărți, iar unele filme ar putea fi interzise în timpul zilei, dacă conțin personaje gay.

Legea este cea mai recentă dintr-o serie de acte normative care vizează comunitatea LGBTQ din Ungaria.

Chiar înainte de intrarea în vigoare a legii, o asociație a societății civile a fost amendată pentru că nu a furnizat un avertisment la o carte pentru copii, în care erau prezentați părinți de același sex.

Pe 21 iulie, Orban a anunțat un referendum național pentru a evalua sprijinul intern pentru noua lege. Nu a fost stabilită o dată.

Unii analiști spun că atitudinea lui Orban față de comunitatea LGBTQ reflectă agenda sa anti-migrație de lungă durată și este un efort în vederea consolidării bazei sale electorale conservatoare înainte de alegerile de anul viitor.