Universitatea din București dezavuează orice inițiativă de subminare a autonomiei universitare și solicită tuturor actorilor responsabili din viața socială și politică să apere acest drept câștigat acum mai bine de 30 de ani în România.

Reacția instituției vine după ce Senatul, în calitate de cameră decizională a Parlamentului, a adoptat marți o modificare la Legea Educației Naționale care interzice orice referire în școli și universități la identitatea de gen, ”înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

”Considerăm că autonomia universitară reprezintă unul dintre bunurile culturale ale democrației, un garant al libertății de gândire, de cunoaștere și de exprimare a propriilor opinii, de care trebuie să se bucure toți membrii comunității universitare și, în mod implicit, societatea. Ca spațiu de educație, formare și cercetare, universitatea are misiunea nobilă de a căuta adevărul prin confruntare de idei, prin cercetare științifică riguroasă. Adevărul este rezultatul cercetărilor științifice desfășurate în deplina libertate a exprimării, nu al ideologiilor sau pozițiilor extreme, oricare ar fi acestea. Adevărul se formulează din consensul științific al specialiștilor și nu poate fi  statuat printr-un text de lege”, precizează Universitatea București.

Amendamentul de modificare a Legii Educației Naționale, aprobat în Parlament, ”contravine unor drepturi fundamentale garantate de  Constituția României și de convențiile internaționale la care România este parte: libertatea de gândire și de conștiință, libertatea opiniilor și autonomia universitară”, se mai arată în comunicat.

Universitatea din București subliniază că textul de lege nu are fundamentare științifică și reprezintă ”un exemplu flagrant” de interferență în educația și în exprimarea libere.

Și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a criticat legea modificată la propunerea unui parlamentar PMP.