Profesorul universitar dr. Octavian Dumitru Unc a încetat din viață din cauza COVID-19 la vârsta de 63 de ani.

Medicul a fost cadru didactic la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius” încă de la înființare, din 1990. A avut în formarea didactică până acum peste 4.000 de studenți și rezidenți, care au ajuns medici în țară și în lume. Printre ei se numără actualul consul onorific al României la Monte Carlo, un chirurg ajuns în Statele Unite ale Americii și care a făcut parte în 2003 din primul experiment NASA de intervenții chirurgicale în stare de microgravitație, alți medici stabiliți peste tot în lume, din Australia și până pe întreg cuprinsul Europei, scrie Focuspress.ro.

Octavian Dumitru Unc a fost unul din cei mai cunoscuți chirurgi din Constanța și a participat la toate premierele naționale și locale care s-au desfășurat în ultimii 30 de ani în chirurgia constănțeană.

De asemenea, a deschis prima clinică private de chirurgie din Dobrogea, în urmă cu 14 ani. Între 2011-2014 șeful clinicii de chirurgie din Spitalul Județean Constanța, perioadă când aceasta a fost clasată constant pe primele locuri în ceea ce privește eficiența și îndeplinirea indicatorilor.

A fost votat și acceptat, în unanimitate, în cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România și în cadrul Comitetului Român de Istoria și Filozofia Științei și Tehnici din cadrul Academiei Române. Medicul Unc a fost membru al Societății de Senologie și Patologie Mamară din Franța, din 1999 și membru al altor societăți academice, cum ar fi Societatea Română de Chirurgie, Societatea Română de Istorie a Medicinei, fiind prim autor și coautor a 24 de cărți și membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2018. Anul acesta a candidat și pentru funcția de rector al Universității Ovidius.