Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, marți proiectul de lege care prevede că, în cazul infracțiunilor de violență domestică, împăcarea dintre părți să nu mai înlăture răspunderea penală.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.199 alin.(2) din Legea nr.286/2009, în sensul stabilirii ca, în cazul infracțiunilor prevăzute la art.193 - Lovirea sau alte violențe și la art.196 - Vătămarea corporală din culpă, săvârșite asupra unui membru al familiei, împăcarea să nu mai înlăture răspunderea penală, așa cum este reglementat în prezent, relatează Agerpres.

"În cazul infracțiunilor prevăzute în art. 193 și art. 196 săvârșite asupra unui membru de familie, acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu", prevede proiectul.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a declarat că, în urma acestei modificări, cel care săvârșește violență domestică nu va scăpa de pedeapsă.

"În sfârșit am ajuns în acest punct. Dacă în ziua de astăzi o persoană supusă violenței face plângere și apoi își retrage plângerea, cel care este autorul violenței domestice nu pățește nimic. În urma acestei modificări, lucrurile sunt foarte simple. Odată ce o persoană depune plângere că este bătută, este supusă violenței domestice, chiar dacă ulterior își va retrage plângerea, asta nu înseamnă că cel care face fapta va scăpa de această dată de pedeapsă", a explicat Săftoiu.

Deputatul neafiliat Oana Bîzgan a spus că prin acest proiect s-a eliminat "portița" de scăpare a celor care săvârșesc violență domestică.