USAID, cu susținerea ambelor partide din Congres, sprijină noi inițiative locale din Europa Centrală, cu scopul de a consolida instituțiile democratice, societatea civilă și presa independentă, toate constituind piloni ai societăților democratice rezistente, anunță Ambasada SUA la București.

Aceste programe vor fi puse in aplicare de o coaliție de parteneri cu o cunoaștere profundă a regiunii, experiență în oferirea de sprijin adaptat comunităților locale și angajament față de aplicarea bunelor practici de sprijinire a democrației recunoscute internațional.

Asumarea locală este cheia programelor lansate recent de USAID în Europa Centrală. USAID va lucra cu organizații locale și diverse, lăsând actorii locali la conducerea procesului, pentru a identifica nevoile, a proiecta și a pune în aplicare soluții și a monitoriza rezultatele. 

În Europa Centrală, USAID se mândrește să sprijine parteneri locali din Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia și Slovenia, Ungaria: 

- Să crească capacitatea societății civile de a consolida principiile democratice și a-i abilita pe cetățeni să apere libertățile fundamentale.

- Să consolideze competitivitatea, independența financiară și sustenabilitatea sectorului presei independente.

- Să construiască abilitățile de gardian ale societății civile și ale presei, pentru a amplifica respectarea statului de drept, combaterea corupției și a crește accesul la justiție.

- Să crească implicarea civică prin acțiuni colective ale cetățenilor pentru a consolida sistemele democratice.

Administrația Biden-Harris a specificat cu claritate faptul că sprijinirea democrației în Statele Unite și în întreaga lume este esențială pentru a răspunde la provocările fără precedent ale vremurilor noastre.

"Activitățile USAID în Europa Centrală își au rădăcinile în angajamentele noastre democratice comune față de respectarea drepurilor omului și libertăților fundamentale și față le respecte în calitate de state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. de respectarea statului de drept, stipulate în Actul final de la Helsinki și în Carta de la Paris pentru o nouă Europă, pe care SUA și state din Europa Centrală și nu numai, s-au angajat să le respecte în calitate de state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa", se arată în comunicat.