Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că de luni activitatea de vaccinare anti-COVID-19 va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre destinate vaccinării personalului medical.

"Trebuie menționat că astăzi avem 13.200 de persoane vaccinate și încă un lucru foarte important, activitatea de vaccinare a fost începută într-un număr relativ mic de centre de vaccinare. Sunt circa 47 de centre de vaccinare care au avut activitate în aceste ultime zile, începând cu primele 10 centre din acele unități medicale de linie 1 și ulterior au intrat în activitate și celelalte centre de vaccinare. Însă de luni, din 4 ianuarie, activitatea va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre de vaccinare destinate pentru personalul medical, ceea ce ar trebui să ne asigure o imagine reală a ratei de vaccinare din România. Eu cred că numărul va fi mult mai mare și vom reuși să acoperim într-un timp relativ scurt cel puțin până la jumătatea lunii ianuarie mare parte din personalul medico-social (...) Din 4 ianuarie, 5, 6 ianuarie ar trebui să avem cel puțin 20 de mii de persoane vaccinate pe zi", a precizat Valeriu Gheorghiță, sâmbătă, potrivit Agerpres.

El a adăugat că astfel se creează posibilitatea ca din a doua jumătate a lunii ianuarie să înceapă deja vaccinarea pentru etapa a doua din strategia de vaccinare, destinată personalului din căminele rezidențiale din centrele medico-sociale.

Col dr Gheorghiță a arătat că este prevăzut ca din a doua etapă să fie accelerat și mai mult ritmul vaccinărilor, care va depinde însă și de cantitatea de doze care vor fi disponibile.

"Trebuie să ținem cont pe de-o parte de disponibilitatea vaccinurilor. Se poate accelera, pentru că în etapa a doua sunt prevăzute circa 900 de centre de vaccinare. Ori aceste 900 de centre de vaccinare sunt special destinate pentru etapa a doua și ulterior, bineînțeles, pentru etapa a treia, dar mare parte din centrele în momentul de față înființate în unitățile medicale vor rămâne mai departe active și vor deservi personalul cu boli cronice, persoanele vulnerabile în imediat ce urmează etapa a doua. Deci, din acest punct de vedere, ritmul de vaccinare ar trebui să fie unul satisfăcător. Important este să avem o disponibilitate suficient de mare a vaccinului, pentru că avem un calendar de livrare săptămânal, cel puțin pentru vaccinurile de la compania Pfizer. S-au contractat din partea României circa 8,5 milioane de doze pentru prima etapă, practic pentru primul contract", a mai specificat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Centrul regional de stocare pregătește, în vederea distribuirii, cantitatea de vaccinuri necesară, potrivit solicitărilor/programărilor primite și o distribuie, în consecință, către DSP-uri și centrele de vaccinare.