Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Ministerul Sănătății au decis vineri anularea măsurii de maximă precauție care a presupus carantinarea lotului de vaccin ABV2856 de la AstraZeneca.

La ședință în care s-a luat decizia au participat și reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea  tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.

+++

Pe 12 martie, autoritățile române au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca din lotul ABV 2856, după ce Italia a luat o decizie similară, în urma decesului a doi bărbați la scurt timp după vaccinare.

România a primit 81.600 doze din lotul ABV 2856 pe 7 februarie și, începând cu 15 februarie, au fost utilizate 77.049 de doze, distribuite în mai multe județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

Celelalte 4.257 au ajuns în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova. (Detalii aici)