Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat luni vaccinul anti-COVID dezvoltat de compania americană Novavax, care utilizează o tehnologie considerată clasică în raport cu cele aflate la baza serurilor deja aprobate în Uniunea Europeană.

Tehnologia vaccinului ar putea să reducă scepticismul în rândul persoanelor nevaccinate, informează AFP, citată de Agerpres.

Serul dezvoltat de compania americană Novavax devine astfel "cel de-al cincilea vaccin recomandat în UE pentru a preveni COVID-19 în rândul persoanelor de peste 18 ani", a anunțat EMA într-un comunicat.

Spre deosebire de cele patru vaccinuri anti-COVID-19 deja aprobate în UE, serul produs de Novavax este un vaccin "sub-unitar" bazat pe proteine recombinate, care declanșează o reacție imunitară, fără prezența unui virus. El conține microparticule ce constau într-o versiune produsă în laborator a proteinei Spike a SARS-CoV-2, virusul care cauzează maladia COVID-19.

Tehnologia folosită de compania Novavax este similară celei utilizate la fabricarea vaccinurilor împotriva hepatitei B și a tusei convulsive, care datează de câteva decenii și sunt utilizate pe scară largă în lume.

Vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna sunt seruri care folosesc tehnologia ARN mesager, iar cele produse de AstraZeneca și Johnson&Johnson sunt vaccinuri cu vector viral.

CEO-ul companiei Novavax, Stanley C. Erck, consideră că acest vaccin "ar putea contribui la surmontarea principalelor obstacole cu care se confruntă vaccinarea la nivel mondial, mai ales a provocărilor legate de distribuția mondială și a ezitărilor față de vaccinare".

Conform Reuters, datele științifice obținute din două studii de mare amploare - unul în Marea Britanie, altul în Statete Unite și Mexic -, realizate pe mai mult de 45.000 de persoane, au arătat că vaccinul Novavax are o eficacitate de aproximativ 90% în reducerea numărului de cazuri simptomatice de COVID-19, a precizat EMA, care a adăugat că datele actuale sunt limitate în ceea ce privește eficacitatea serului împotriva unor variante îngrijorătoare ale noului coronavirus, inclusiv împotriva variantei Omicron.

"După o evaluare amănunțită, comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA (CHMP) a ajuns, prin consens, la concluzia că datele despre acest vaccin sunt robuste și îndeplinesc criteriile de eficacitate, siguranță și calitate din UE", a anunțat EMA în același comunicat.

Potrivit Reuters, vaccinul Novavax a primit o aprobare de utilizare condiționată în UE pentru persoane de peste 18 ani. Serul se administrează în două doze la un interval de trei săptămâni, iar efectele secundare observate după vaccinare în studiile clinice au constat doar în simptome ușoare sau moderate, care au dispărut în câteva zile după inoculare.

Numărul cazurilor de COVID-19 a doborât noi recorduri în anumite zone ale Europei în ultimele săptămâni, iar guvernele europene și oamenii de știință încearcă să consolideze protecția populației în fața variantei cu răspândire rapidă Omicron, adoptând noi restricții antiepidemice înaintea sărbătorilor de iarnă.

Autorizarea de către EMA a vaccinului Novavax, denumit Nuvaxovid, a fost realizată înaintea unei posibile autorizări a acestuia în Statele Unite, unde compania Novavax a anunțat că s-a confruntat cu probleme de producție și că intenționează să depună cererea oficială de aprobare la Agenția pentru alimente și medicamente (FDA) înainte de sfârșitul acestui an.

Compania Novavax, cu sediul general în statul american Maryland, a depus cererea de autorizare în UE în luna noiembrie, precizează DPA.

Procesul de autorizare pe piața europeană a durat mai mult decât se așteptau specialiștii în domeniu. EMA a început o procedură de evaluare continuă a datelor medicale aferente acestui vaccin încă din luna februarie.

Novavax și UE au semnat un acord preliminar în decembrie 2020 pentru livrarea acestui vaccin, dar din cauza procesului de evaluare și a unor probleme de producție contractul final - de 200 de milioane de doze, din care jumătate sunt opționale - a fost semnat abia în august 2021.

Compania Novavax a anunțat luni că va începe să trimită primele tranșe cu doze de vaccin în UE în luna ianuarie 2022.

Vaccinul anti-COVID-19 Novavax a fost autorizat pentru prima dată pe plan mondial luna trecută în Indonezia și așteaptă decizia privind autorizarea sa în Japonia, unde va fi fabricat și distribuit de Takeda Pharmaceutical.