Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a anunțat joi că acoperirea vaccinală la nivel național este de aproape 25% din populația eligibilă, informează Agerpres.

Potrivit medicului militar, cea mai mare rată de acoperire vaccinală se înregistrează în București - aproape 45% din populația eligibilă - și Cluj - cu peste 41%.

"Este important să creștem numărul de cabinete de medicină de familie în care se vaccinează. Sunt, în momentul de față, peste 2.360 de cabinete de medicină de familie care au activitate de vaccinare, cele mai mult primind vaccin de la compania Johnson & Johnson și s-au administrat până la acest moment peste 167.000 de doze de vaccin în cabinetele de medicină de familie. (...) Municipiul București are cea mai mare rată de acoperire vaccinală. Ne apropiem de 45% din populația eligibilă, urmat de Cluj, cu peste 41% rată de acoperire vaccinală din populația eligibilă și vorbim de o rată de acoperire vaccinală la nivel național de aproape 25% din populația eligibilă", a spus Valeriu Gheorghiță la conferința online "Pandemia COVID-19: Vaccinuri. Vaccinare", organizată de Academia de Științe Medicale.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a arătat că vaccinarea reprezintă soluția la "îndemână" până la o eventuală apariție a unui tratament "care să își facă efectul".

"Virusul va rămâne cu noi. Vaccinarea este soluția la îndeamnă până la o eventuală apariție a unui tratament care să își facă într-un fel sau altul efectul. (...) Vaccinarea cu AstraZeneca, din cauza unor percepții care au evoluat negativ, a ajuns să scadă. (...) Raportarea la corpul medical este principalul element la care trebuie să ne gândim în perioada următoare. (...) Dacă vorbim de auditoriu - în România știm că a fost întotdeauna o oarecare percepție mai slabă față de media europeană cu privire la vaccinare. Avem câteva zone unde vaccinarea nu era la cotele cele mai ridicate. Vorbim de etapele pre-COVID-19. (...) Faptul că a fost o acțiune și o campanie de vaccinare sprijinită de toate autoritățile și de mediul privat în egală măsură și-a spus cuvântul", a spus medicul.