Coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, a declarat marți dimineață, la DigiFM, că România ar putea primi în luna aprilie primele doze de vaccin anti-COVID produs de compania Johnson & Johnson.

"Compania Johnson & Johnson și-a depus documentația în vederea obținerii autorizației de la Agenția Europeană a Medicamentului. Ne așteptăm ca la jumătatea lunii martie să se elibereze această autorizație, ceea ce înseamnă că în aprilie am putea să primim deja primele doze și de la Johnson & Johnson", a spus Gheorghiță.

Pe 16 februarie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a primit o solicitare oficială din partea companiei Janssen - filiala belgiană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson - pentru autorizarea condiționată a vaccinului acesteia anti-COVID-19.

EMA va evalua această cerere „într-un calendar accelerat”, întrucât a început din decembrie o analiză în timp real a datelor privind eficacitatea și siguranța vaccinului Johnson & Johnson.

Conform companiei Johnson & Johnson, vaccinul său anti-COVID-19 a avut o eficacitate globală de 66% în testele clinice efectuate pe trei continente afectate de diferitele variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.

Acest vaccin, care este administrat într-o singură doză, are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii, conform concluziilor studiilor clinice.

Vaccinul Johnson & Johnson folosește un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului.