Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă, ultimele detalii despre campania de imunizare din România.

Alături de el mai participă la conferință secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, și doctorul Călin Alexandru, Departamentul pentru Situații de Urgență.

Principalele declarații făcute de Valeriu Gheorghiță:

Până astăzi, ora 12:00, au fost peste 9.000 de persoane vaccinate, iar 272 s-au pierdut, pentru că s-au spart, s-a depășit temperatura la care trebuie păstrate sau cei programați pentru vaccinare nu s-au mai prezentat. 

450.450 de doze au fost aduse până acum în țară și au fost peste 134.000 de doze folosite deja pentru vaccinare.

Din numărul de centre de vaccinare pentru 235 de centre, iar în etapa a doua sunt identificate 750 de centre, dintre care circa 100 rămân în unitățile medicale. Vor fi peste 1.000 de puncte de vaccinare și pot fi vaccinate peste 100.000 de persoane pe zi.

Programarea în etapa a doua pe platforma online va fi disponibilă începând cu 15 ianuarie, ora 15:00. Aici intră în primă fază persoanele peste 65 de ani, cele cu boli cronice și care deservesc activități esențiale. 

Pentru programări va exista un call center cu numărul de telefon 021.414.44.25. Apelurile vor fi preluate de cele 42 de call center-uri distribuite în fiecare județ.

Peste un milion de utilizatori unici au accesat platforma online de programare pentru vaccinare, iar pagina de Facebook "RO Vaccinare" a fost vizitată de peste 2 milioane de oameni.

Este o creștere a intenției de vaccinare în România - 50%, în timp ce alți 11% amână încă o decizie, dar nu o exclud, potrivit unor date puse la dispozția CNCAV de către Biroul OMS din România.

Legat de promisiunea că vor fi 20.000 de vaccinări pe zi, Gheorghiță a spus că e o diferență între capacitatea de vaccinare și persoanele imunizate. Ținând cont de datele din ultimele zile, media de vaccinare este de 16-17.000 de persoane vaccinate pe zi. 

În etapa a doua ne bazăm pe 40.000-45.000 de doze adminsitrate pe zi, dar asta reprezintă și persoanele care fac rapelul.

Elevii peste 16 ani care se încadrează în etapa a doua (boli cronice) trebuie înscriși pentru vaccinare prin acordul aparținătorilor legali sau a medicului de familie. 

Pe 15 ianuarie echipele mobile vor începe să meargă în centrele sociale.

Caravanele de vaccinare care sunt în curs de pregătire, la nivel național fiind 42-43. De acestea se ocupă MApN, MAI, Ministerul Sănătății și autoritățile locale.

În momentul de față nu se poate alege serul cu care un om poate fi vaccinat (Pfizer/BioNTech sau Moderna). Chiar dacă am vrea ca fiecare să aleagă cu ce vaccin să se imunizeze, nu se poate. Prima tranșă Moderna este de 14.000 de doze, iar Pfizer/BioNTech livrează 150.000 de doze.

Dacă o persoană insistă să primească un anumit vaccin și este disponibil la acel centru, atunci cu siguranță îl va primi. 

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, a declarat că, după ce un număr destul de mare de oameni se vor imuniza, cei vaccinați nu vor mai trebui să stea în carantină 14 zile dacă intră în contact direct cu o persoană infectată cu COVID-19.

Se analizează securizarea adeverințelor de vaccinare pentru a nu putea fi falsificate - o semnătură a unui medic sau un timbru special.

Nu am să vă spun un procent de refuz pentru vaccinare în rândul cadrelor medicale. Pot să vă spun că avem 125.000 de persoane vaccinate, deci vom avea cam 60-70% procent de imunizare. 

Nu am o dată să vă spun când se va imuniza președintele Klaus Iohannis, sunt decizii pe care le vor lua domniile lor.

Reacțiile adverse severe care nu sunt din cauza producătorului sau a personalului care administrează serul vor fi recompensatede stat, după un model european.

Decizia ca BOR de a iniția o campanie de informare aparține cultelor, dar este importantă, fiind instituția cu un grad mare de încredere. Noi am avut o întâlnire pe tema vaccinării și am prezentat informațiile de atunci legate de tipurile vaccinurilor, modalitățile de aprobare și cum s-a ajuns așa repede la autorizarea lor. Apoi, fiecare cult religios poate oferi informații.

Cred că e devreme să vorbim de succes sau insucces în privința campaniei de vaccinare. Cred că sunt lucruri care se pot face mai bine, dar suntem în condiții de pandemie. 

Există 1.884 de centre medico-sociale și aproape 40.000 de persoane internate. Vaccinarea aici va fi în paralel cu campania de vaccinare a celorlalte persoane din etapa a doua.

Termenul de începere a vaccinării pentru etapa a treia, programat în luna martie, se poate devansa dacă vom primi mai multe doze.

Vaccinul Moderna ar putea ajunge în țară o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni, în primul trimestru urmând să ajungă în jur de 400.000 de doze.

Persoanele fără acte de identitate nu se pot înscrie pe platformă, se pot duce la direcțiile de asistență socială a primăriilor sau să se prezinte la centrele de vaccinare și vor fi imunizate.