Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a afirmat că, "probabil", circa șase milioane de români au fost infectați cu noul coronavirus de începutul pandemiei, iar imunitatea colectivă este de 30 - 35%.

Gheorghiță a spus că imunitatea colectivă poate ajunge chiar până la 50%, ceea ce explică situația epidemiologică favorabilă în toate județele țării, însă riscul nu a scăzut din cauza tulpinilor virale mutante.

"Probabil că vorbim de circa șase milioane de persoane care au istoric de trecere prin boală. (...) Deci, avem la acest moment, ne-am uitat pe date, un procent de circa 30% din cei cunoscuți cu infecție SARS-CoV-2 în antecedente care s-au vaccinat. Deci, practic, dacă ne uităm doar la datele pe care le avem în evidență la acest moment, avem aproape cinci milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate. Dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, probabil că vom ajunge undeva la circa opt - nouă milioane de persoane care în momentul de față, în România, au un anumit grad de imunitate", a explicat șeful CNCAV, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

El a susținut că, în prezent, situația epidemiologică în România este una bună, "favorabilă", întrucât există "o imunitate colectivă" care este constituită atât din numărul de persoane vaccinate, cât și din cei care au trecut deja prin infecția cu SARS-CoV-2.

"Foarte probabil că avem cel puțin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 decât cele care sunt în momentul de față diagnosticate și raportate, așa încât probabil că, de la un județ la altul sau de la o regiune la alta, avem o imunitate colectivă între 30 - 35% și care poate să ajungă chiar până la 50% și asta explică evoluția epidemiologică favorabilă în toate județele țării, indiferent de rata de acoperire vaccinală", a afirmat Valeriu Gheorghiță.