Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, au venit cu precizări despre situația cauzată de valul trei al epidemiei COVID-19 și măsurile care urmează a fi luate.

Andreea Moldovan a precizat că în București există un surplus de aproximativ 50 de paturi ATI și 150 de paturi de terapie intermediară.

Ea a mi spus că se lucrează la solicitarea premierului Florin Cîțu ca la nivel național să existe 1.600 de paturi ATI.

Raed Arafat a anunțat că în acest moment a fost adusă o unitate mobilă de ATI la spitalul "Sfântul Ioan" din Capitală și această este în curs de instalare, fiind în plan aducerea a încă unei astfel de unități la Institutul "Victor Babeș". În prezent există o unitate mobilă funcțională în curtea Institutului "Matei Balș".

Întrebată de ce aceste decizii nu s-au luat mai devreme, Moldovan a răspuns că situația noului val de infectări evoluează destul de repede.

La București nu mai sunt locuri libere în terapie intensivă, iar în țară erau luni dimineață doar 20-30 de paturi, a mai precizat Arafat.

Raed Arafat a mai spus că în momentul de față nu se pune problema de sprijin din afara țării din cauză că și restul statelor se confruntă cu probleme din cauza infectărilor cu COVID-19.

Legat de București, Arafat a precizat că nu este exclusă carantinarea orașului pe viitor, dar în prezent nu sunt discutate alte măsuri restrictive. 

Andreea Moldovan a anunțat că s-a discutat luni ca și spitalele private să preia din fluxul de pacienți.

Potrivit autorităților, la fel ca în toamnă, există deja situații în care pentru unii pacienți nu există locuri la ATI, iar până la eliberarea paturilor aceștia primesc îngrijiri la UPU. Au existat și situații în care erau locuri în alte județe, dar rudele au refuzat transferarea. 

Se discută redeschiderea Spitalului din Lețcani, după ce acesta a fost închis pe timpul iernii din cauza problemelor tehnice. 

+++

Ministerul Sănătății a organizat luni două videoconferințe cu managerii spitalelor din București și Ilfov, respectiv de la nivel județean în care s-au analizat măsuri privind creșterea capacităților de tratare a pacienților COVID-19 în secțiile de terapie intensivă. La videoconferințe au participat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, secretarul de stat pentru asistență medicală din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență, ai Direcției de Sănătate Publică București, medici epidemiologi și medici de terapie intensivă.

În urma discuțiilor, s-a decis ca 47 de paturi ATI pentru adulți, 4 paturi de terapie intensivă neonatală și aproximativ 140 de paturi de terapie intermediară destinate pacienților cu COVID-19 să fie suplimentate în unitățile sanitare din București.

De asemenea, Ministerul Sănătății a subliniat necesitatea reorganizării circuitelor COVID-19 și non-COVID-19 în unitățile sanitare și a solicitat managerilor de spitale să identifice, în colaborare cu direcțiile de sănătate publică, toate soluțiile pentru avizarea, în regim de urgență, a noi circuite în spitale în vederea creșterii capacității de tratare a pacienților COVID-19 aflați în stare gravă.

Totodată, s-a discutat despre posibilitatea de evaluare a pacienților COVID-19 și în alte spitale față de cele desemnate în prezent, astfel încât să scadă presiunea existentă pe unitățile sanitare din prima linie. O altă măsură discutată a fost legată de posibilitatea redistribuirii personalului medical și suplimentarea acestuia în secțiile de terapie intensivă unde există un deficit de personal.

În cursul zilei de marți, vor fi reluate discuțiile privind numărul de paturi de terapie intensivă și terapie intermediară la nivelul spitalelor județene.

Ministerul atrage atenția că, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, alături de vaccinare, este nevoie în continuare de respectarea regulilor de distanțare socială, de igienă, purtarea măștii în spații publice, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Ministerul Sănătății îndeamnă persoanele cu simptome să se adreseze de urgență medicului de familie sau autorităților medicale pentru testare și luare în evidență și să evite automedicația, astfel încât să nu se ajungă la dezvoltarea de forme grave ale bolii care să necesite internare în secțiile de terapie intensivă.