Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, afirmă că minerul care a murit joi dimineaţă ar fi fost infectat cu bacteriile klebsiella şi piocianic în spital.

"Acest miner practic a murit din cauza infecţiei cu klebsiella. Avem buletinul de analize medicale care confirmă acest lucru. Avem avertizori de integritate din spital (...) alţii care ne-au confirmat acest lucru. (...) Se bănuieşte, la modul cât se poate de rezonabil, că infecţia s-a produs prin cada de baie care este folosită la toţi pacienţii. Acea cădiţă are o husă de plastic care este folosită de fiecare dată, este doar spălată şi dezinfectată superficial şi refolosită la alţi pacienţi. În mod normal acea husă trebuie să fie de unică folosinţă. Avem date că el a venit steril din punct de vedere al bacteriilor patogenice", a declarat Vasile Barbu, conform Agerpres.

Acesta a precizat că miercuri pacientul a avut trei stopuri cardiace şi a fost resuscitat de către medicul din Terapie Intensivă, medicul de gardă.

"Azi noapte a avut mai multe crize. Avem o parte din buletinele de analize de laborator, dar sunt cele relevante din care rezultă infecţia. Noi avem aceste date în baza legii 571/ 2004 privind avertizorul de integritate", a declarat Barbu.

"În opinia mea, acest spital trebuie închis imediat. Deși ne-am lăudat la doi ani de la Colectiv că la acest spital s-a înființat o secție de terapie intensivă nou, modernizată, cu protecția pacientului și a personalului, această secție este colonizată cu bacterii foarte periculoase", a mai spus el.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a cerut Inspecției Sanitare de stat să facă verificări la Spitalul de Arşi după decesul minerului.