Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a declarat miercuri că nu se pune problema trimiterii de soldați sau echipamente în Ucraina.

Ministrul apărării, Vasile Dîncu a declarat, la Institutul Cantacuzino, că pe agenda CSAT de astăzi se află impactul unui posibil conflict asupra României, atât impactul economic, privind reziliența generală a societîții și impactul asupra opiniei publice, relatează News.ro.

”Vom propune o serie de măsuri, chiar dacă nu se pune problma unei intervenții militare a NATO, indiferent de cea ce se întâmplă, sigur că vor fi consecințe în lanț asupra securității zonei și chiar asupra întregii Europe”, a mai spus ministrul, precizând că este vorba despre lanțul de aprovizionare cu energie, despre sistemul bancar și altele.

Despre anunțul Franței privind prezența militarilor săi pe Flancul estic, Vasile Dîncu a spus: ”Există doar dorința aliaților de a fructifica acest plan de a aduce mai multe echipamente, în cazull unui conflict. Nu avem nici termene, dar există proceduri NATO, pentru toate aceste lucruri. În momentul în care va fi cazul, vom putea vorbi și de proceduri, era vorba mai degrabă de declarații și de proiecte viitoare”.

”Nu se pune problema de a trimite soldați sau echipamente în Ucraina”, a afirmat Vasile Dîncu, precizând că nici NATO nu poate să facă acest lucru, dizlocarea acestor trupe putând fi făcută doar dacă este amenințată o țară membră a NATO, iar în cazul Ucrainei nu e vorba de acest lucru. Despre reactivarea rezerviștilor, Vasile Dîncu a spus că acest lucru se face în fiercare an, prin rotație, fiind vorba doar de o verificare.