Ministrul de interne, Marcel Vela, consideră că s-a urmărit "compromiterea Jandarmeriei și reacționarea emoțională" a jandarmilor la evenimentele din 10 august 2018, iar "cei care au regizat această mizerie trebuie să plătească".

"Unii jandarmi, când au dat cu gaze lacrimogene, nu și-au pus masca, deci comandanții nu le dăduseră și măști pe care ei le au în dotare. Dar când intri în gaze, dacă nu ai mască, respiri acele gaze și asta îți dă o stare emoțională puternică, adrenalina acționează și nu mai ești rațional, ca jandarm, pentru că inclusiv tu inhalezi gazele lacrimogene. Deci, s-a urmărit inclusiv de către cei care au regizat compromiterea Jandarmeriei și reacționarea emoțională (...) din partea unui om, până la urmă, jandarmul, care și el era într-o situație de criză fizică. Și atunci oamenii au reacționat urât, violent și s-a întâmplat un lucru care a pus într-o situație proastă nu doar Jandarmeria, ci chiar România, în plan extern. Și atunci cei care au regizat această mizerie trebuie să plătească", a declarat miercuri seara, la Prima TV, ministrul de interne, potrivit Agerpres.

El a mai spus că "jandarmii trebuie să respecte procedurile, și nu ordinele unor politicieni" și că dorește schimbarea legislației, astfel încât jandarmii să poarte indicative la vedere, pentru a putea fi identificați și să știe că e pasibil de pedeapsă, dacă lovește un bătrân, o persoană cu handicap, un copil sau dă cu gaze fără să respecte regulamentul.

Întrebat cum au ajuns jandarmii "să bată oameni", Vela a răspuns: "Printr-o organizare incorectă a Jandarmeriei și prin implicarea politicului în această organizare. Oameni cu răspundere care sunt și oameni politici. Nu pot să spun cine, nu pot să dau nume... Politicul a fost implicat în 10 și 11 august".