Ministrul de interne, Marcel Vela, susține că propunerile controversate ale Jandarmeriei Române cu privire la adunările publice nu sunt asumate nici de MAI, nici de Guvern.

"Aceste propuneri nu sunt asumate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și nici la nivelul Guvernului României. Jandarmeria Română nu are atribuții de a iniția proiecte de legi, documentul expus nu este un document al MAI. Este un document de lucru, inițiat de parlamentari, cu unele propuneri tehnice pe care Jandarmeria le-a adus în atenție atunci când s-a pus în dezbaterea participanților în cadrul unei întâlniri informale. Am dispus Jandarmeriei Române să retragă toate punctele de vedere avansate la aceste discuții informale", a declarat vineri, într-o conferință de presă, Marcel Vela.

Jandarmeria propune ca manifestările publice să se desfășoare în așa fel încât ”să nu afecteze starea de normalitate în societate, să nu aducă atingere mediului ambiant și să nu pună în pericol ordinea și liniștea publică".

O altă propunere vizează interzicerea manifestărilor publice prin care "se urmărește defăimarea țării și a națiunii, afectarea caracterului național, suveran și independent, unitar și indivizibil al statului român, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum și manifestările obscene, contrare bunelor moravuri".