Ministerul de Interne va organiza săptămâna viitoare o dezbatere publică pe marginea ordonanței de guvern privind introducerea cărților electronice de identitate, a anunțat vineri Marcel Vela.

"MAI a inițiat ordonanța de guvern pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români, un proiect esențial pentru toți cetățenii. România este obligată să emită documente electronice de identitate începând din luna august a anului viitor. Există un Regulament european publicat în luna iulie 2019 la care trebuie să aliniem și legislația noastră națională. Asta înseamnă că trebuie să parcurgem rapid toate procedurile legislative și tehnice. Cartea electronică de identitate va simplifica modul în care cetățenii români vor putea circula în afara României, în spațiul Uniunii Europene", a declarat ministrul Vela, într-o conferință de presă la sediul MAI.

Documentele electronice de identificare vor avea elemente suplimentare de securitate și garanții că persoana care prezintă documentul este titularul acestuia. 

Noul document de identitate va înlocui și cardul  de sănătate prin înscrierea în cip a unui certificat digital. 

Totodată, cetățenii români cu domiciliul în străinătate vor putea obține o carte electronică de identitate fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

"Se creează posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărți de identitate simple, așa cum este și în prezent, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică. Această carte de identitate simplă nu va conține un cip ori date electronice, va prezenta un grad ridicat de securitate, dar aș dori să atenționez că acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosit începând de anul viitor pentru a ieși din țară", a mai declarat Vela.