Presiunile mergând până la posibila închidere a activității Central European University la Budapesta au generat critici în mediul academic din lume. Un politician român, nu oricine, declară că va duplica inițiativa premierului Orban în România.

Inspirat de premierul naționalist Viktor Orban, deputatul Victor Ponta anuntă un proiect de lege similar cu cel din Ungaria, la adresa universităților din România. Guvernarea Orban a început o adevărată prigoană la adresa instituțiilor academice care sunt acreditate internațional, în special la adresa Central European University. Fondată în 1991 de filantropul miliardar Geoge Soros (cetățean american născut în Ungaria), CEU este una dintre puține universități din Europa Centrală și de Est cu acreditare în sistem american.

Esența inițiativei guvernamentale de la Budapesta este de a introduce o abordare naționalistă în mediul universitar, după ce capitala Ungariei a ocupat locuri de prestigiu în topuri academice globale, prin prezența unor universități dublu acreditate, în sistem național, respectiv internațional.

Central European University (CEU) funcționează după legea din Ungaria, fiind deopotrivă acreditată în sistem american, ceea ce conferă studenților, masteranzilor, doctoranzilor un statut academic conform cu standardele americane. De asemenea, CEU se încadrează în rândul universităților europene de top în ceea ce privește programele de cercetare, beneficiind de fonduri de peste 7 milioane euro, iar pentru 2017-2022, are contractate finanțări în valoare de 15 milioane euro miliarde euro de la Uniunea Europeană și alți donatori.

El însuși bursier Soros, Viktor Orban patronează o guvernare care a început o adevărată vânătoare a CEU, printr-un proiect de lege care pare făcut special pentru a o desființa. Analiștii apreciază că  prigoana la adresa CEU are drept principal motiv fondatorul acestei universități, George Soros. Rectorul CEU, Michael Ignatieff, a declarat că, desigur, dl George Soros este o persoană căreia i se cuvine respect, dar că universitatea funcționează de 25 de ani independent, fiind supusă doar rigorilor standardelor academice naționale și internaționale. Inițiativa legislativă ar urma să transforme această universitate într-o entitate supusă guvernului ungar, respectiv celui american, ceea ce ar pune-o într-o situație de vulnerabilitate din perspectiva independenței și a standardelor academice.

Deputatul PSD Victor Ponta, fost premier, spune că va iniția săptămâna viitoare un proiect de lege, pe tiparul celui propus de Viktor Orban. "Inițiativa legislativă a vecinilor noștri e foarte bună și corectă". Săptămâna viitoare depun "o inițiativă similară în Parlamentul Romaniei: "săptămâna viitoare vreau să lucrez la proiect și să îl depun. "- a anunțat Victor Ponta joi, 31 martie, pe pagina sa facebook.