Vietnamul anunță că a dezvoltat, în parteneriat cu cercetătorii americani, un vaccin care să fie administrat la porci pentru a lupta împotriva pestei porcine africane, o premieră mondială, scrie Le Figaro.

Autoritățile vietnameze eliberează vineri o autorizație de introducere pe piață a vaccinului numai pentru Vietnam. Dar Hanoi vrea să-l poată vinde în străinătate pentru a ajuta țările în care epidemia face ravagii în rândurile animalelor. "Producerea vaccinului este un eveniment istoric (...). Vizăm și exportul lui", a declarat, miercuri, viceministrul agriculturii, Phung Duc Tien. El nu a oferit un calendar pentru export sau o estimare a capacității de producție a Vietnamului.

Pesta porcină africană, inofensivă pentru oameni, dar devastatoare pentru animale, a fost detectată pentru prima dată în Vietnam în februarie 2019. De atunci, țara a fost nevoită să sacrifice milioane de capete. Până acum, nu a fost disponibil niciun vaccin comercial la nivel mondial pentru a preveni această boală.

Vaccinul vietnamez a fost dezvoltat din 2020 în parteneriat cu experți americani. Au avut loc cinci studii clinice. "Durata sa de imunitate este de șase luni", a spus Phung Duc Tien. Siguranța și eficacitatea acestuia au fost confirmate de Serviciul de Cercetare Agricolă din cadrul Departamentului Agriculturii al SUA, a spus el.

Deși focarul de pestă porcină a scăzut în Vietnam, permițând fermierilor să-și reînnoiască efectivele, virusul continuă să facă ravagii în unele părți ale lumii.

Între ianuarie 2020 și aprilie 2022, peste 1,1 milioane de cazuri, raportate în 35 de țări de pe cinci continente, au fost înregistrate la porci domestici, potrivit datelor Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Sursa: RADOR