Referindu-se la creșterea pensiilor cu 40% din septembrie, ministrul muncii a declarat vineri că nu are motive să își schimbe declarațiile prin care confirmă acest lucru, în lipsa unei evaluări negative venită de la Ministerul finanțelor.

"Am fost întrebată în ultima perioadă cum este posibil să afirm că pensiile vor fi dublate, respectiv că pensiile vor crește în cuantumul prevăzut de lege. Vă răspund direct că rolul meu ca ministru al muncii este să fac tot ce este posibil ca acest lucru să se întâmple. Sigur că nu sunt decuplată de realitate, văd și eu ce se întâmplă în acest moment în societate. Nu întâmplător am făcut, de-a lungul acestor săptămâni, un apel public constant către toți angajatorii care-și pot continua activitatea, să o facă, către toți cei care muncesc în România să-și continue activitatea, pentru că, până la urmă, de resursele pe care le generăm și cu care alimentăm bugetul depind toate cheltuielile și toate plățile pentru drepturile pe care persoanele le au. Rolul meu ca ministru al Muncii este să lupt ca legea (creșterii pensiilor, n.r.) să fie pusă în aplicare”, a precizat ministrul muncii, Violeta Alexandru, într-o declarație de presă.

Ea a mai spus că, nu gestionează bugetul, astfel că nu dispune de informațiile necesare pentru a face declarații publice vizând imposibilitatea sau regândirea unui alt tip de creștere față de pensii, respectiv pentru cuantumul alocațiilor.

Punctul de pensie și urmează să se majoreze cu 40% din septembrie 2020, în conformitate cu Legea pensiilor.

Creșterea pensiilor depinde de execuția bugetară, a precizat ministrul finanțelor.

Proiectul de rectificare bugetară ar putea fi prezentat în ședința de luni a Guvernului pentru a fi aprobat, a anunțat ministrul finanțelor, la începutul ședinței de joi.

În acest context, Cîțu a spus că "există deja o scădere de venituri estimată în jur de 20 de miliarde lei și o creștere a cheltuielilor de aproape 12 miliarde lei. Deci, în acest context, trebuie să fim mult mai atenți cu partea de cheltuieli din buget".