Ministrul sănătății Vlad Voiculescu spune că doar a arunca cu bani în sistemul sanitar nu e suficient pentru a rezolva problemele.

E nevoie de investiții realizate cu cap și de echipe tehnice care să verifice modul în care acestea s-au făcut, a declarat luni seara, la B1 TV, ministrul Vlad Voiculescu, adăugând că în spitalele din România nici măcar nu există echipe tehnice, ci doar ”un nene care mai leagă câte o sârmă”. El a spus apoi că nici măcar la nivel central nu există ingineri și arhitecți care să valideze execuția unor investiții. Ministrul a mai declarat apoi că trebuie să construim efectiv spitale noi, nu doar să plimbăm hârtii, cum s-a întâmplat până acum.

Vlad Voiculescu susține că nu banii sunt problema în sistemul sanitar, ci modul în care se fac investițiile:

”Aruncând cu bani în sistem că nu rezolvi problemele. ”Balș” a fost bine finanțat, sunt milioane de euro în ani consecutivi, nu e vorba de subfinanțare. Diferența o face știința cu care se fac investițiile în spitale. Nu sunt echipe tehnice în spitalele din România. E un instalator care, cel mai probabil, e cel mai prost plătit în spital, e un nene care mai leagă câte o sârmă. Exagerez voit, ca să vă spun care sunt cu adevărat motivele pentru care suntem aici. Trebuie să avem investiții bine gândite și bine puse în practică și, la nivel central, avem nevoie de o echipă de coordonare. Nu există această echipă! În Minister nu-s ingineri, arhitecți, oameni care să valideze un plan sau execuția unor investiții”.

Probleme cu raportarea cazurilor

Vlad Voiculescu susține că nivelul de testare pentru depistarea infecției cu coronavirus în România îl frustrează încă de când era în Opoziție. El a precizat apoi că, încă din primele zile de mandat la Ministerul sănătății, a introdus testele antigen și peste două milioane de astfel de teste sunt și vor fi disponibile. Voiculescu a mai precizat că unul dintre motivele pentru care numărul de cazuri raportate e mai mic decât în realitate ține și de comportamentul unor români. Aceștia aleg să-și facă un test rapid acasă, iar dacă rezultatul e pozitiv, nu anunță autoritățile:

”O problemă avem cu raportarea. Aici a fost un oarecare decalaj între Ordinul de Ministru pe care l-am dat și implementarea în platforma informatică și reluarea proceselor are trebuie să se modifice la nivelul fiecărui UPU și spital care trebuie să raportele și, pe de altă parte, e comportamentul nostru, al românilor. Mai precis, dacă la început toată lumea se speria de virus și voia să se ducă să se testeze, acum fiecare avem măcar 2 - 3 - 4 prieteni, cunoștințe, care au trecut prin virus și dacă cineva s-a întâmplat să se intersecteze cu aceștia, ceea ce s-ar numi contact, mai degrabă își cumpără de pe net testul și-l face acasă și mai degrabă rămâne acolo. Ceea ce e greșit și nu ne ajută în ceea ce privește raportarea”.