Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, că nu crede că barocamera de la Spitalul Floreasca va putea fi folosită pentru tratarea arsurilor grave, fiind mai potrivită pentru tratamente antiaging.

Barocamera este mai potrivită pentru tonifierea organismului, pentru tratamente antiaging, cel mult pentru tratarea arsurilor ușoare, a afirmat, joi, ministrul,  la conferința "Criza sistemului medical românesc. Accesul pacienților la tratament" organizată de News.ro.

"Grija noastră este să o mutăm de acolo, pentru că avem nevoie de spațiul respectiv. Grija noastră este ca acea secție să funcționeze în interesul pacienților. Ce se întâmplă cu barocamera? Ne-ar plăcea să fie folosită, înțelegem că poate fi folosită pentru alte scopuri, nu pentru pacienții cu arsuri grave, ne-ar plăcea ca spitalul să-i găsească o utilizare la un moment dat. Dacă mă întrebați pe mine, vă răspund că sunt ușor sceptic. Barocamera este a spitalului, sper să  o poată folosi cumva. În rest este o chestiune care ține de o investigare a Parchetului", a precizat el.

Întrebat în ce alte scopuri poate fi folosită barocamera de la Spitalul Floreasca, ministrul Voiculescu a arătat că aceasta ar putea fi folosită pentru tonifierea organismului.La aceeași conferință, Vlad Voiculescu a spus că, în cazul unei tragedii similare celei de la Colectiv, cei mai mulți răniți ar fi trimiși în străinătate, în țară putând fi îngrijiți 10 - 20.

Barocamera Secției de Arși de la Spitalul Floreasca a costat 3,4 milioane de lei și a fost achitată în 10 zile de livrare, nefiind nici funcțională, nici instalată, deși există un proces-verbal de punere în funcțiune, potrivit Raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

Furnizor este firma Gemedica SRL, despre care presa a relatat că este deținută de un apropiat al lui Sorin Oprescu, Cătălin Galea, aceștia având împreună Clinica Medicală "Academica".Barocamera a fost furnizată în 3 decembrie 2013 și a fost achitată în 13 decembrie, raportul Corpului de control menționând că aparent sunt respectate prevederile legale conform cărora plata trebuie făcută în baza unor documente, dar acestea sunt de fapt nereale, "barocamera nefiind pusă în funcțiune de furnizor" și că, în consecință, aceasta nu trebuia achitată, scrie News.ro.

În 24 mai, Guvernul a anunțat sesizarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 pentru întocmirea nereală a procesului-verbal de punere în funcțiune a barocamerei de la Unitatea de Arși a Spitalului Floreasca și pentru plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL, precizând că verificările Corpului de Control al Ministerului Sănătății confirmă că Secția de Arși de la Floreasca nu este încă pe deplin funcțională.

În 27 mai, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au dispus începerea urmăririi penale in rem - față de faptă - în cazul Secției de Arși de la Floreasca.