În anul 2021, volumul total al asistenței oficiale pentru dezvoltare acordate de România a crescut la 327 milioane de dolari, cea mai mare valoare înregistrată până în prezent.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat marți datele preliminare privind asistența oficială pentru dezvoltare acordată în anul 2021, pe baza informațiilor furnizate de către statele implicate în procesul de raportare către organizație, inclusiv România.

În anul 2021, volumul total al asistenței oficiale pentru dezvoltare acordate de România a crescut la 327 milioane de dolari (1,36 miliarde lei), față de 305 milioane de dolari în 2020, fiind cea mai mare valoare înregistrată până în prezent, informează MAE.

Din cele 40 de state implicate în procesul de raportare către OCDE, România s-a alăturat celor 30 de state cu niveluri ale asistenței oficiale pentru dezvoltare în creștere față de anul 2020.

„Importanța asistenței oficiale pentru dezvoltare a fost cu atât mai mult evidențiată în contextul recent al pandemiei de COVID-19, România contribuind la abordarea nevoilor imediate, la consolidarea rezilienței sistemului de sănătate și la sprijinirea redresării sociale și economice a țărilor în curs de dezvoltare, inclusiv prin donarea a 1,67 milioane de doze de vaccin”, potrivit MAE.

Republica Moldova a constituit, și în anul 2021, principalul partener al politicii naționale de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, având alocat un procent de 70% din asistența de tip bilateral.

Un procent de 87% din asistența oficială pentru dezvoltare de tip bilateral acordată în anul 2021 a fost alocat statelor cu venituri mijlocii inferioare și statelor cel mai puțin dezvoltate.

În conformitate cu prioritățile stabilite prin ,,Programul multianual strategic privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistența umanitară în perioada 2020-2023”, educația și promovarea tinerilor a reprezentat principalul domeniu în care România a acordat asistență oficială pentru dezvoltare în anul 2021, respectiv 69% din asistența de tip bilateral.