Pandemia de coronavirus i-a afectat din punct de vedere emoțional, într-o proporție covârșitoare, pe copii și adolescenți: 91% dintre ei trec prin experiențe tulburătoare din cauza COVID-19, conform unui studiu realizat de World Vision.

Studiul a inclus 101 copii și tineri cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani din 13 țări: România, Albania, Bangladesh, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Republica Democrată Congo (RDC), Mali, Mongolia, Nicaragua, Peru, Filipine, Sierra Leone și copii refugiați sirieni care trăiesc în tabere de refugiați în apropierea graniței turco-siriene. 

Printre sentimentele pe care copiii și adolescenții intervievați le-au simțit în perioada pandemiei de coronavirus sunt stresul emoțional, anxietatea, furia, îngrijorarea, incertitudinea. Conform studiului, trei factori importanți au avut un impact direct asupra stării emoționale a copiilor: închiderea școlilor, distanțarea socială și sărăcia în creștere.  

Dintre rezultate:

- peste 91% dintre copii și adolcenți se simt stresați sau trec prin experiențe tulburătoare din cauza pandemiei de COVID-19;

- 75% dintre copii și adolescenți consideră că este dificil din punct de vedere emoțional să facă față restricțiilor de distanțare fizică și socială;

- 71% dintre ei spun că s-au simțit izolați și singuri din cauza închiderii școlilor;

- în ciuda acestor temeri, copiii își doresc să contribuie la lupta împotriva răspândirii COVID-19.

Stres emoțional din cauza distanțării sociale pentru 75% dintre copii și adolescenți

Deși respondenții cred că măsurile de distanțare socială sunt importante pentru a-i proteja de coronavirus, 75% dintre ei au recunoscut că estedificil din punct de vedere emoțional să facă față restricțiilor.

Principalele consecințe negative ale restricțiilor care îi afectează pe copii sunt singurătatea, lipsa colaborării, a lucrului în echipă, schimbări în alimentație sau în regimul de somn, acces limitat la internet în unele comunități.  

Teodora, în vârstă de 16 ani, din România a spus: „Copiii se simt închiși în casele lor. Suntem obișnuiți să ne jucăm afară și să comunicăm cu cât mai mulți oameni.” Acest sentiment de frustrare a fost împărtășit de respondenți din multe țări.

Lishee, de 14 ani din Mongolia, a comentat: „Din cauza coronavirusului, nu putem lucra, studia ori ieși. Totul se simte îndepărtat de mine, ca și cum sunt într-o țară îndepărtată.

”Sărăcia în creștere le cauzează anxietate copiilor Sărăcia și accesul la apă curată sunt probleme dintotdeauna pentru multe dintre țările chestionate, iar COVID-19 a înrăutățit situația, lucru care a dus la creșterea anxietății în rândul copiilor.

Pe copii și tineri îi îngrijorează în special riscul ca părinții lor să rămână fără venituri. De asemenea, sunt îngrijorați de impactul economic pe care criza l-ar avea asupra celor mai vulnerabili și preocupați pentru numeroasele persoane din comunitățile lor care nu au economii și depind de banii câștigați zilnic.

Anita, în vârstă de șaisprezece ani, din Republica Democrată Congo, o țară care a fost afectată și de Ebola, a explicat: „Nu îmi place această situație. Am vrut să anunțăm sfârșitul Ebola, dar acum coronavirusul vine deja. În ciuda faptului că izolarea ne va ajuta să ne protejăm de virus, acest lucru va duce la înfometare care ne poate ucide.” 

"O mare problemă este lipsa apei. De exemplu, una dintre cele mai importante recomandări este spălarea mâinilor, dar acolo unde trăim, nu avem apă. Multe case primesc apă doar o dată pe săptămână; Deci, cum vor avea aceste persoane oportunități bune de igienă? Ei nu pot! Acest lucru va provoca multe infecții.”, a spus Lara, 17 ani, din Brazilia. 

În ciuda tuturor acestor temeri, copiii își doresc să contribuie la lupta împotriva răspândirii COVID-19. În cadrul interviurilor, toți au declarat că este foarte important pentru ei să se implice în conștientizarea cu privire la importanța măsurilor de protecție împotriva răspândirii virusului.

"Din rezultatele acestui studiu reies cifre alarmante, dar foarte adevărate. Trebuie să recunoaștem că suntem copii, adolescenți ce iubesc să fie înconjurați de oamenii dragi, de colegi și de prieteni. Ne apasă gândul că anul acesta nu ne mai întoarcem la școală, că nu ne mai revedem, dar sperăm ca într-un final să revenim la zilele dinainte. Copiii nu sunt victime ale pandemiei, sunt cei care pot aduce schimbare în comunitățile din care fac parte, pioni importanți în stoparea răspândirii virusului", a declarat Teodora Grîu, președinte al Consiliului Consultativ al Copiilor din cadrul World Vision România.