Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în cursul zilei luni, autoritățile poloneze au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Poloniei în contextul pandemiei de COVID-19.

Astfel, România a fost inclusă pe lista statelor cu risc epidemiologic crescut, cursele aeriene către/dinspre România fiind suspendate temporar, începând cu data de 2 septembrie 2020. Măsura suspendării curselor aeriene se aplică pentru toate cele peste 40 de state incluse pe lista țărilor cu risc epidemiologic crescut și este valabilă până la data de 15 septembrie a.c., urmând să fie reevaluată în funcție de evoluțiile epidemiologice.

Conform informațiilor comunicate public de către autoritățile poloneze, vor fi exceptate zborurile aeriene organizate la cererea/cu acordul Guvernului polonez, zborurile umanitare, medicale și cele de căutare și salvare, zborurile militare poloneze și străine, precum și zborurile tip charter planificate anterior intrării în vigoare a hotărârii privind instituirea noilor măsuri.


Totodată, MAE precizează că persoanele care călătoresc în Republica Polonă dintr-un stat membru UE, precum și din Regatul Norvegiei, Confederația Elvețiană, Republica Islanda și Principatul Liechtenstein, pot intra în continuare în acest stat fără restricții sau măsuri speciale precum carantină obligatorie/autoizolare. La punctele de frontieră terestră Schengen (cu Republica Federală Germania, Republica Cehă, Republica Slovacă și Republica Lituania) sunt efectuate numai verificări aleatorii ale documentelor de călătorie. 

MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Varșovia: 0048 22 628 31 56; 0048 22 622 25 70; 0048 22 622 25 20, apelurile fiind redirecționate gratuit către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către  operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice: 0048 694 486 683.