Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DUS) a anunțat că, în situația coronavirusului, s-a decis interzicerea adunărilor publice și private la care participă mai mult de o mie de persoane.

"În ultimele două zile au fost întâlniri și discuții în cadrul grupului tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență. (...) Se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricăror activități care presupun participarea a peste o mie de persoane. Pentru activitățile cu un număr mai mic de o mie de persoane, măsura va fi adoptată la nivel local pentru fiecare eveniment în parte, pe baza unei analize a riscurilor și a tipului de activitate, cu avizul DSP", a anunțat Raed Arafat într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, măsurile sunt obligatorii până pe 31 martie, dar ele se pot prelungi în funcție de evoluția la nivel european și mondial a coronaviruslui.

"Măsurile vizează atât activitățile publice, cât și cele private desfășurate în interiorul unor incinte sau în aer liber", a mai adăugat acesta.

Întrebat ce se întâmplă în situația în care la metroul bucureștean se află zilnic peste o mie de oameni, Raed Arafat a spus că sunt aspecte care nu pot fi controlate complet, iar conducerea Metrorex ar trebui să ia măsuri.

Arafat a mai declarat că măsurile nu se impun la adunările publice din mall-uri sau teatre.

"Cât despre mall-uri, teatre, aceste măsuri nu sunt prevăzute încă, dar este posibil, dacă vedem că există o răspândire comunitară consistentă, să se ajungă la aceste măsuri. (...) Sperăm că oamenii ne vor înțelege", a spus Raed Arafat.

De asemenea, o altă măsură prevede interzicerea cursurilor în școlile în care a fost declarat unul sau mai multe cazuri de infecție cu coronavirus.

Nouă mituri legate de noul coronavirus, demontate de autorități

Mai mult pe EurActiv »