Zeci de grupuri civice din diaspora și țară îi solicită premierului Viorica Dăncilă să nu-l propună pe Liviu Brăiloiu la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

"Organizațiile non-guvernamentale și comunitățile civice semnatare solicită doamnei prim-ministru în termenii cei mai fermi să nu propună un personaj cu comportament incompatibil cu funcțiile publice pentru o funcție de ministru. Domnul Brăiloiu s-a remarcat în spațiul public prin atitudini deplasate: gesturi obscene, limbaj vulgar, misoginism. De asemenea, este notorie lipsa informațiilor publice despre perioade importante din activitatea profesională și educația domnului Brăiloiu, precum și lipsa unui Curriculum Vitae de pe pagina sa de senator”, au transmis joi seara 30 de organizații civice și țară și din străinătate, apreciind că Brăiloiu ”nu este calificat să reprezinte românii”.

”Românii de pretutindeni, atât din țară, cât și din afara ei, sunt caracterizați prin cinste și profesionalism. Doamnă prim-ministru, vă invităm să propuneți un candidat corespunzător cetățenilor acestei țări și demnității funcției de ministru”, au precizat organizațiile.

Miercuri seara, Viorica Dăncilă a trimis la Palatul Cotroceni propunerea de revocare a lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiției și demisiile Rovanei Plumb și Nataliei Intotero, candidate la europarlamentarele din mai, de la Ministerul Fondurilor Europene, respectiv, de la cel al Românilor de Pretutindeni. Ea a trimis și propunerile de înlocuitori: Eugen Nicolicea la Justiție, Oana Florea la Fonduri Europene și Liviu Brăiloiu la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Tit Liviu Brăiloiu (54) este senator PSD și s-a remarcat în ultima perioadă printr-o serie de acțiuni și declarații controversate. În septembrie anul, la audierile privind protestul Diasporei din 10 august, el a întrebat-o pe Carmen Dan dacă nu s-ar impune ”o reglementare care să controleze și aceste rețele sociale”.

În noiembrie 2017, Tit Liviu Brailoiu i-a calificat drept "ciobani" pe ziariștii care doreau să-i ia declarații lui Mihai Fifor, pe atunci ministru al Apărării. 

În decembrie 2017, senatoarea USR Florina Presadă a povestit că, în momentul în care parlamentarii USR au împărțit în plen cărțile "Ferma Animalelor" și "1984", ale lui George Orwell, mai mulți senatori PSD au aruncat cărțile, iar senatorul Tit Liviu Brăiloiu ar fi înjurat-o.

"Prințeso, Sugi P...a!", i-ar fi spus Brăiloiu.