Zeci de grupuri civice din diaspora şi ţară îi solicită premierului Viorica Dăncilă să nu-l propună pe Liviu Brăiloiu la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

"Organizaţiile non-guvernamentale şi comunităţile civice semnatare solicită doamnei prim-ministru în termenii cei mai fermi să nu propună un personaj cu comportament incompatibil cu funcţiile publice pentru o funcţie de ministru. Domnul Brăiloiu s-a remarcat în spaţiul public prin atitudini deplasate: gesturi obscene, limbaj vulgar, misoginism. De asemenea, este notorie lipsa informaţiilor publice despre perioade importante din activitatea profesională şi educaţia domnului Brăiloiu, precum şi lipsa unui Curriculum Vitae de pe pagina sa de senator”, au transmis joi seara 30 de organizaţii civice şi ţară şi din străinătate, apreciind că Brăiloiu ”nu este calificat să reprezinte românii”.

”Românii de pretutindeni, atât din ţară, cât şi din afara ei, sunt caracterizaţi prin cinste şi profesionalism. Doamnă prim-ministru, vă invităm să propuneţi un candidat corespunzător cetăţenilor acestei ţări şi demnităţii funcţiei de ministru”, au precizat organizaţiile.

Miercuri seara, Viorica Dăncilă a trimis la Palatul Cotroceni propunerea de revocare a lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei şi demisiile Rovanei Plumb şi Nataliei Intotero, candidate la europarlamentarele din mai, de la Ministerul Fondurilor Europene, respectiv, de la cel al Românilor de Pretutindeni. Ea a trimis şi propunerile de înlocuitori: Eugen Nicolicea la Justiţie, Oana Florea la Fonduri Europene şi Liviu Brăiloiu la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Tit Liviu Brăiloiu (54) este senator PSD şi s-a remarcat în ultima perioadă printr-o serie de acțiuni și declarații controversate. În septembrie anul, la audierile privind protestul Diasporei din 10 august, el a întrebat-o pe Carmen Dan dacă nu s-ar impune ”o reglementare care să controleze și aceste rețele sociale”.

În noiembrie 2017, Tit Liviu Brailoiu i-a calificat drept "ciobani" pe ziariștii care doreau să-i ia declaraţii lui Mihai Fifor, pe atunci ministru al Apărării. 

În decembrie 2017, senatoarea USR Florina Presadă a povestit că, în momentul în care parlamentarii USR au împărțit în plen cărțile "Ferma Animalelor" și "1984", ale lui George Orwell, mai mulți senatori PSD au aruncat cărțile, iar senatorul Tit Liviu Brăiloiu ar fi înjurat-o.

"Prințeso, Sugi P...a!", i-ar fi spus Brăiloiu.