Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 3 mai, a Zilei Mondiale a Libertății Presei și, cu această ocazie, reiterează importanța drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

MAE susține într-un comunicat că "libertatea și pluralismul media sunt esențiale în asigurarea libertății de exprimare și liberului acces la informație, piloni cheie ai unei democrații consolidate și ai unui stat de drept funcțional".

Prin tema propusă în acest an la nivelul Organizației Națiunilor Unite/UNESCO, "Shaping a Future of Rights: Freedom of expression as a driver for all other human rights", comunitatea internațională subliniază rolul esențial al libertății de exprimare în asigurarea tuturor celorlalte drepturi ale omului.

"În contextul internațional actual, marcat de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, rolul și responsabilitatea majoră a mass-media în difuzarea echilibrată a informațiilor către publicul larg devin și mai evidente, ca și importanța eforturilor de educare a publicului larg și de combatere a dezinformării", transmite diplomația română.

MAE condamnă ferm încercările de intimidare, hărțuire sau influențare a jurnaliștilor și a mass-media și își exprimă susținerea pentru jurnalismul independent, siguranța și protecția jurnaliștilor și a lucrătorilor media, pluralismul mediatic, libertatea de exprimare și libertatea presei.

MAE reamintește că, în perioadele de criză securitară, precum cea pe care o traversăm în prezent, consolidarea rezilienței societale, în general și, în special, față de dezinformare poate fi realizată doar printr-un parteneriat solid și o abordare integrată care să implice, pe lângă stat, cooperarea cu mediul academic și cu societatea civilă.