1 Decembrie 2017, ziua în care românii se bucură de cei 99 de ani de când trăiesc cu toții în aceeași țară. Ziua în care Președinții Senatului și Camerei Deputaților preferă să sărbătorească separat de premier și președinte tuturor românilor.

 

LIVE de la parada militară de la Arcul de Triumf

Pe 1 Decembrie se împlinesc 99 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Basarabia a fost prima provincie românească care s-a unit cu România.


Ceremonia de la Monumentul Ostasului Necunoscut! 

De ziua Națională a României, Președintele Klaus Iohannis a ținut să se adreseze țării printr-un mesaj video postat pe Faceboook.

 

„Dragi români, astăzi este Ziua noastră Națională, zi în care, cu toții, oriunde ne-am afla, ne sărbătorim patria. În 1918, românii au trăit emoția reîntregirii de atunci. 1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca națiune de a fi liberi și uniți într-o Românie prosperă, condusă de politicieni responsabili și integri. Acum, în prag de Centenar, este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate țara noastră. Numai împreună, implicați și determinați, vom reuși să construim o Românie puternică și respectată în Europa și în lume. La mulți ani, români! și La mulți ani, România!”, este mesajul președintelui României de 1 Decembrie.

Și ministrul de Interne Carmen Dan s-a adresat românilor pe Facebook.

„Stimați români, 1 Decembrie înseamnă, înainte de toate, solidaritate. 1 Decembrie este ziua în care noi sărbătorim ceea ce ne unește ca popor, dovedind că avem puterea să lăsăm deoparte ceea ce ne dezbină. Este ziua în care noi suntem chemați să arătăm că avem înțelepciunea de a alege bucuria unei zile de sărbătoare și nu patima sau resentimentele. Este ziua în care noi putem arăta că prețuim istoria, că împărtășim aceleași valori naționale și că avem aceeași dorință: binele acestei țări”, a arătat Carmen Dan în mesajul video postat pe facebook.

De precizat că Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au refuzat invitația lui Klaus Iohannis și vor participa la parada militară în tribuna oficială și se vor afla în public, în apropierea sediului ALDE. În schimb, premierul Mihai Tudose va sta alături de Klaus Iohannis.

„Astăzi, trăim o perioadă în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt amenințate, trăim într-o perioadă în care se pare că românii nu-și pot singuri decide viitorul. Sunt convins, însă, că vom depăși toate aceste dificultăți, așa cum am făcut-o și în ultimii 25 de ani, după ce am lăsat în urmă haina grea a comunismului și ne-am pregătit cu toții să construim o societate mai prosperă, o societate mai bună, mai democratică, mai liberă", a spus președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Și Liviu Dragnea a avut un mesaj de Ziua Națională a României. "Doresc "La mulți ani României", în primul rând, "La mulți ani, românilor!" Să dea Dumnezeu să avem un an, care urmează, de pace, de liniște și de bunăstare! Îmi doresc din tot sufletul. La mulți ani, de Ziua Națională!".

Președinții Senatului și Camerei Deputaților nu vor participa nici la recepția organizată la Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale a României.

Casa Regală a României: „Aducem omagiu națiunii române”

„În zi de fericită și optimistă sărbătoare, aducem omagiu națiunii române, care a făcut sacrificiu de sânge pentru unirea țării. Gândul nostru se îndreaptă către Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, precum și către Regele Carol I și Regina Elisabeta, cei care, prin lucrarea lor desăvârșită, au făcut posibilă ziua de 1 Decembrie. Ziua Marii Uniri, devenită de câteva decenii ziua națională, este încheierea unei jumătăți de secol binecuvântată din istoria noastră modernă. La 1 decembrie 1918 au fost împlinite nu doar idealuri ale românilor, ci și mari deziderate politice naționale, începute cu o jumătate de secol mai devreme, când s-au pus bazele constituționale ale Statului român modern: 10 mai 1866 – venirea lui Carol I ca Domnitor al Principatelor Române Unite; 30 iunie 1866 - promulgarea Constituției României; 10 mai 1877 - Independența României; 10 mai 1881 – Încoronarea primului rege al Regatului României”, este mesajul transmis de Familia Regală.

În ceea ce privește parada militară, aceasta zse anunță a fi cea mai spectaculoasă din ultimii ani. Peste 3.500 de militari vor defila pe sub Arcul de Triumf, dar și militari din 14 țări.