Un protest de amploare este anunţat pentru sâmbătă în Piaţa Victoriei din București, exact la un an de la manifestaţiile Diasporei din 10 august 2018, soldate cu intervenţia brutală a jandarmilor.

”Acum un an de zile s-a întâmplat ceva ce a început foarte frumos. Românii au venit să demonstreze pașnic, după aceea am intrat într-una din marile tragedii post-decembriste. Guvernul pesedist și-a atacat proprii cetățeni cu bâte, cu gaze lacrimogene, români, care au demonstrat pașnic, au fost atacați de Guvernul României. Eu nu-mi doresc să se mai întâmple așa ceva niciodată. Este clar, evenimentele de anul trecut, din 10 august, trebuie elucidate, trebuie să vedem cine a dat comanda politică așa ceva, ceva inimaginabil. Îmi doresc tare mult ca, dacă astăzi are loc o manifestare de comemorare a ceea ce s-a întâmplat anul trecut să fie frumoasă, pașnică și sper foarte mult ca de data asta Guvernul să se abțină de la acțiuni de forță”, a declarat, la lansarea campaniei de strângere de semnături pentru candidatura la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, adăugând că autoritățile trebuie ”să păstreze ordinea cu calm”. 

Protestul e organizat de Tommy Tomescu, reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România. Primăria Capitalei a dat autorizație pentru un miting la care se estimează că vor participa aproximativ 250.000 de persoane.

În paralel cu demonstrațiile din Piaţa Victoriei, de la ora 17:00 se va organiza un protest în faţa sediului Ministerului de Interne din Piaţa Revoluţiei, de unde oamenii vor pleca, la ora 19:00, în marş spre Piaţa Victoriei.

Vineri, într-o conferință de presă, Tomescu a declarat că organizatorii din Piața Victoriei nu au nicio legătură cu protestul de la MAI. Un membru al Grupului de Acțiune Civică Diaspora pentru România a declarat că ei au stat nouă luni pentru a primit autorizația: ”Dintr-o dată a apărut un grup, sunt cei de la Rezist, care au mers la primărie și au solicitat o autorizație pentru un marș de la Ministerul de Interne până în piață și li s-a aprobat în trei zile”.

”Vom avea toleranță zero față de orice fel de violență și față de orice situație de risc de violență. Se vor institui filtre pentru cei care vor intra în perimetrul Pieței Victoria, dorind să oferim un grad maxim de siguranță pentru cei prezenți. Nu se va intra cu obiecte contondente sau cu arme albe”, a spus Tommy Tomescu. 

Manifestația este autorizată între orele 17:00 și 22:15.

Pe paginile de socializare au fost create mai multe evenimente dedicate protestului. Pe pagina de Facebook "Diaspora revine Acasă! 10 August 2019, TOŢI în Piaţa Victoriei!" oamenii sunt chemaţi la manifestaţie încă de la primele ore ale dimineţii.

”Aproape nimic nu s-a schimbat, cu excepția faptului că Dragnea a intrat la pușcărie. În continuare, însă, îi avem pe Tăriceanu, Dăncilă, Șerban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Pleșoianu, iar lista poate continua. În continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult, a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD și-a pus omul de încredere în urmă cu aproximativ un an și jumătate. Tocmai din cauza acestor lucruri, pe 10 August 2019 ne vedem din nou în Piața Revoluției”, e anunțul pe de pagină. 

Proteste sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară (Iaşi, Constanţa, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Braşov, Sibiu) și din străinătate. 

Măsuri de siguranță 

Jandarmeria Capitalei a anunţat că, din raţiuni de siguranţă, participanţii la protest sunt rugaţi să nu deţină bagaje sau genţi voluminoase şi să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care au intenţia de a periclita buna desfăşurare a evenimentelor.

Brigada Rutieră a Capitalei va dispune restricţionarea temporară a traficului rutier pe arterele din jurul Pieţei Victoria.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti va asigura 10.000 de sticle cu apă îmbuteliată şi 4.000 de litri de apă potabilă pentru participanţii la miting.

Fuga de răspundere

Ca și anul trecut când a plecat din țară în perioada protestelor, primarul Capitalei, Gabriela Firea, și-a delegat atribuțiile privind ordinea publică viceprimarului Aurelian Bădulescu.

Informația a fost dezvăluită de consilierul municipal Cristian Ciucu. Firea l-a atacat pe politicianul liberal, dar nu a negat informația, precizând doar că, ”dacă un primar îşi deleagă anumite atribuţii, nu înseamnă că se derobează de responsabilitate”. 

Ministrul interimar de interne, Mihai Fifor, a făcut apel la participanţi să manifesteze paşnic: ”Dacă cetăţenii doresc să protesteze, să o facă. Problema pe care vreau să o subliniez este

că solicit tuturor celor care vor participa la proteste să protesteze în mod paşnic, respectând

totuşi legea şi tot ce înseamnă un astfel de protest. Nu ne dorim sub niciun fel de formă, repet,

sub niciun fel de formă, să mai vedem ceea ce am văzut anul trecut, pe 10 august”.

Marian Oprișan, în schimb, i-a amenințat pe protestatari.

Președintele Consiliului Județean Vrancea a avut un schimb de replici contondente cu aleșii PNL, în cadrul unei ședințe a forului legislativ județean, relatează Realitatea de Vrancea. La un moment dat, Marian Oprișan a dat de înțeles că românii care vor participa pe 10 august la mitingul Diasporei din Piața Victoriei ar putea lua bătaie.

Întrebat despre impactul bugetar al unor modificări dintr-un proiect de hotărâre, Oprișan a dus discuția într-o direcție care nu avea legătură cu proiectul: ”Și cei 70.000 de vrânceni (n. r. – plecați din județ în ultimii 25 de ani) au tot probleme de handicap și asistați sociali dacă am înțeles bine intervenția anterioară a unui consilier”, a spus Oprișan, după care vicepreședintele CJ Ionel Cel-Mare (ALDE) i-a spus că în sală este prezent la ședință și Ovidiu Burdușa (n. r. – consilier PNL care locuiește în Diaspora).

După două replici scurte între cei doi, Oprișan i-a transmis că, pe 10 august, are posibilitatea în Piața Victoriei să mai comenteze, nu în plenul Consiliului Județean. ”Dacă nu ne mai bateți o dată”, i-a răspuns Burdușa, la care Oprișan a adăugat: ”Dar ce credeți că este exclus?”.