De la 1 octombrie se majorează accizele la combustibili, dar și prețul gazelor și electricității livrate consumatorilor casnici. De obicei, aceste creșteri de preț generează scumpiri în cascadă.

Accizele percepute pentru toate tipurile de caburanți cresc cu 16 bani per litru, după o majorare similară implementată de la 15 septembrie. Deși șeful Guvernului a spus că re-introducerea supraaccizei nu va duce la scumpiri, prețurile combustibililor au urcat constant în ultima lună.

Este drept că și cotațiile internaționale ale țițeiului, în funcție de care variază și prețurile de pe piața locală, au urcat în ultima vreme, accentuând tendința de majorare a prețului benzinei și motorinei. Orice creștere a prețurilor la carburanți se vede în scurt timp în prețurile celorlalte produse de consum, din cauza costurilor mai mari de transport.

De altfel, analiștii au avertizat deja că inflația ar putea crește accelerat în ultimele trei luni ale anului, dat fiind că, pe lângă combustibilii mai scumpi, și celelalte surse de energie vor avea prețuri mai mari. De la 1 octombrie, prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici crește cu 0,03 lei/kWh, iar gazele destinate consumatorilor casnici se vor scumpi cu peste 5%, potrivit unor decizii ale autorității de reglementare ANRE.

Mai mult, creșterea ROBOR din ultimele zile se va reflecta în dobânzile percepute la creditele în lei. Pe parcursul lunii septembrie, rata medie a dobânzii (pe trei luni) la care se împrumută băncile între ele - în funcție de care se calculează majoritatea ratelor la credit - a urcat de la 1% la peste 1,5%, adăugând astfel jumătate de punct procentual la dobânzile variabile.