Statele Unite se angajează să folosească toate resursele disponibile de aplicare a legii pentru a ajuta autoritățile române să pună capăt ”rușinii” traficului de persoane, a declarat vineri ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Adrian Zuckerman.

Diplomatul american a precizat că raportul Departamentului de Stat al SUA a constatat că anul trecut, în România, sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane au fost diminuate și a făcut un apel la conducerea Parlamentului să lucreze imediat cu actualul Guvern pentru a adopta legislația necesară, "pentru a repara prejudiciile produse de fostul guvern, prejudicii care i-au încurajat pe infractori".

"Una dintre prioritățile Statelor Unite este să pledeze pentru statul de drept. Ieri după-amiază a fost publicat raportul privind traficul de persoane solicitat de Congres. Din păcate, România rămâne pe lista de supraveghere de nivelul doi pentru al doilea an consecutiv, ceea ce înseamnă că Guvernul nu și-a intensificat suficient eforturile de combatere a traficului de persoane. Raportul a constatat că anul trecut, sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane a fost diminuat, numărul de urmăriri penale și condamnări de persoane pentru trafic de persoane a scăzut, iar îngrijirea victimelor a fost deficitară", a afirmat ambasadorul SUA într-o declarație de presă comună cu ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și procurorul general, Gabriela Scutea, relatează Agerpres.

El a spus că are încredere în angajamentul actualului Guvern de a eradica acest flagel din România, dar știe că Executivul se confruntă cu ”o moștenire reprezentată de politic, corupție și rețele infracționale care le împiedică fiecare mișcare”.

Adrian Zuckerman a precizat că raportul SUA este corect, dar, din fericire, numărul urmăririlor penale a crescut constant.

Zuckerman a făcut un apel la conducerea Parlamentului pentru ca, împreună cu Guvernul, să adopte legislația necesară combaterii acestui flagel:

"Fac apel la conducerea Parlamentului: începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a urmări rapid acești infractori, pentru a confisca câștigurile obținute din vânzarea de persoane, pentru a proteja mai bine victimele și pentru a repara prejudiciile produse de fostul guvern, prejudicii care i-au încurajat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine și să-i protejeze pe oamenii pe care îi reprezintă".