În vreme ce România și Bulgaria trimit aproximativ o cincime din piața lor de medicamente în alte țări ale Uniunii Europene, în state precum Danemarca intrările de pe alte piețe pun o presiuse asupra prețului în sensul scăderii acestuia.

  • România exportă în Uniunea Europeană o cincime din totalul pieței sale de medicamente, în valoare totală de 2,7 miliarde de euro. Exporturile paralele denumesc o formă de comerț intracomunitar favorizată de piața liberă a Uniunii Europene.
  • Pondere ridicată a exporturilor paralele în piața medicamentelor are și Bulgaria, reprezentând 18% dintr-o valoare totală de 0,85 miliarde euro.
  • Printre marii beneficiari se numără Danemarca și Suedia, țări în care 24,1%, respectiv 21,3% din piață provine din alte piețe (cum ar fi România sau Bulgaria). Medicamentele inovative (originale) intră cu preț mai mic în aceste țări, în baza comerțului liber între state, cu excepția reglementărilor naționale specifice.
  • Detalii în analiza dedicată SUPLIMENT FARMA: În piața de 2,7 miliarde euro a medicamentelor, o cincime din bani provin din exporturi paralele
  • Informații-cheie din această analiză
  • Prețurile mici la medicamente pe care autoritățile române le-au impus producătorilor încurajează firmele care practică „exporturi paralele” – un comerț desfășurat perfect legal în spațiul european, deși considerat lipsit de etică de o parte a pieței.

    Pe de altă parte, România deține și un alt record în domeniu: o listă de substanțe blocate la export, astfel încât piața să nu se confrunte cu o nouă criză a medicamentelor, similară cu cea a citostaticelor de acum câțiva ani. 

    Prinse între oportunitate și piedică, exporturile paralele au reprezentat anul trecut aproximativ o cincime din piață – circa 600 de milioane de euro au obținut companiile românești cu această activitate din revânzarea medicamentelor pe piețe precum Danemarca, Polonia sau Germania.

  • Totalul vânzărilor de medicamente pe plan local a fost de aproape 2,7 miliarde de euro în 2014, iar România este, de mai multă vreme, un importator net – majoritatea produselor sunt aduse din afară, în timp ce producția autohtonă de medicamente a ajuns să reprezinte sub o treime din vânzări. Detalii