Plenul Parlamentului European a votat o propunere a Comisiei Europene de dublare, pentru un an, a cotelor de export pentru produse agricole din Republica Moldova.
Șefa Comisiei Europene le-a explicat eurodeputaților, reuniți în sesiune la Bruxelles, de ce a recomandat acordarea statului de stat candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova.
Premierul moldovean Natalia Gavrilița a transmis joi reprezentanților Uniunii Europene cea de-a doua parte completată a chestionarului Comisiei Europene privind aderarea la Uniunea Europeană, informează Agerpres.
Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova a adoptat miercuri, la Strasbourg, o declarație în care cer instituțiilor europene să acționeze pentru a oferi Republicii Moldova statutul de țară candidată a Uniunii Europene.
Republica Moldova are nevoie de mai mult sprijin din partea Uniunii Europene pentru a gestiona fluxul de refugiați din Ucraina, susține eurodeputatul Siegfried Mureșan.
Republica Moldova intenționează să adere la Uniunea Europeană, însă nu are niciun plan de a renunța la neutralitatea sa pentru a se alătura NATO, susține șefa guvernului de la Chișinău, Natalia Gavrilița.
Parlamentul European va colabora strâns cu noul Guvern și cu noul Parlament de la Chișinău pentru implementarea rapidă a pachetului de ajutor economic al UE pentru Republica Moldova, spune eurodeputatul Siegfried Mureșan.
„Alegerile libere și corecte sunt prima condiție pentru o relație strânsă cu Uniunea Europeană. Vom monitoriza îndeaproape procesul electoral”, spune Siegfried Mureșan, care a vizitat Republica Moldova într-o delegație a Parlamentului European.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a venit la București pentru întrevederi cu șeful statului și cu premierul. Cele mai importante teme discutate au fost criza sanitară și susținerea acordată de România pentru parcursul european al Moldovei.
Parlamentul European își manifestă preocuparea față de ritmul lent al reformelor privind statul de drept și lupta împotriva corupției din Republica Moldova, care continuă să sufere din cauza instabilității politice acute.
Alegerile libere și democratice sunt o precondiție pentru sprijinul european de orice natură, iar desfășurarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie va avea un impact important asupra relațiilor Republicii Moldova cu UE, spune Siegfried Mureșan.
La împlinirea a 10 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a R. Moldova, România reiterează faptul că ”locul firesc” al Republicii Moldova se află în familia europeană.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.