Președintele Klaus Iohannis a avut marți o discuție telefonică cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, despre situația de securitate din Ucraina și din regiune, în special la Marea Neagră.
"Aliații Ucrainei trebuie să rămână fermi în sprijinirea Kievului sau riscă să încurajeze forțele populiste din Europa cu o victorie pentru Vladimir Putin", a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, premierul Marcel Ciolacu.
NATO a dat asigurări că poziția să privind războiul din Ucraina și integritatea teritorială a țării "rămâne neschimbată”, după ce șeful de cabinet al secretarului său general a sugerat că Ucraina ar putea ceda din teritoriu pentru a adera la Alianță.
Într-un memoriu confidențial din iulie 2001, consilierul pentru politică externă Roger Liddle s-a referit la "cel mai rău" scenariu al unei "intervenții a Rusiei în Ucraina", scrie La Libre Belgique.
În încercarea de a-și restabili leadershipul pe continent, șeful statului francez a făcut o schimbare de strategie, dorind să ”accelereze” extinderea UE către țările din fostul bloc sovietic și acceptând, la limită, integrarea Kievul în NATO.
Membrii NATO se apropie de un compromis privind aspirațiile de aderare ale Ucrainei, care ar putea stabili modul în care Kievul ar putea adera la alianța militară, a declarat joi ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.
Aliații NATO dezbat diferite formule cu privire la modul de a oferi garanții de securitate Ucrainei după încheierea războiului, pentru a evita o nouă invazie a Rusiei.
"Toți aliații sunt de acord că Moscova nu are drept de veto împotriva extinderii NATO", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la reuniunea informală a miniștrilor aliați de externe de la Oslo.
Membrii Alianței iau în considerare garanții de securitate pentru Ucraina înaintea summitului de la Vilnius, programat pentru luna iulie, notează cotidianul francez Le Monde.
NATO este dispusă să deschidă puțin mai mult ușa viitoarei intrări a Ucrainei, dar fără a stabili date precise și fără a sugera că acest lucru se va întâmpla atunci când va câștiga un război în care Alianța e, de facto, din ce în ce mai implicată.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.