Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că este gata să-și părăsească postul „imediat” în schimbul aderării Ucrainei la NATO, o integrare căreia Washingtonul pare să i se opună, scrie „La Libre Belgique” (Belgia).
Orice acord de pace pentru încheierea conflictului din Ucraina trebuie să fie unul de durată și este crucial ca Kievul să fie implicat în negocieri, a declarat joi secretarul general al NATO, Mark Rutte, transmite coreprondentul Agerpres la summit.
Președintele ales american Donald Trump a declarat marți că înțelege poziția Rusiei conform căreia Ucraina nu ar trebui să facă parte din NATO. El și-a exprimat regretul că nu se va putea întâlni cu președintele Putin înainte de învestirea sa.
Olandezul Mark Rutte a preluat marți, 1 octombrie, funcția de secretar general NATO. El a prezentat la sediul Alianței de la Bruxelles cele trei priorități ale mandatului său.
Președintele Klaus Iohannis a avut marți o discuție telefonică cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, despre situația de securitate din Ucraina și din regiune, în special la Marea Neagră.
"Aliații Ucrainei trebuie să rămână fermi în sprijinirea Kievului sau riscă să încurajeze forțele populiste din Europa cu o victorie pentru Vladimir Putin", a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, premierul Marcel Ciolacu.
NATO a dat asigurări că poziția să privind războiul din Ucraina și integritatea teritorială a țării "rămâne neschimbată”, după ce șeful de cabinet al secretarului său general a sugerat că Ucraina ar putea ceda din teritoriu pentru a adera la Alianță.
Într-un memoriu confidențial din iulie 2001, consilierul pentru politică externă Roger Liddle s-a referit la "cel mai rău" scenariu al unei "intervenții a Rusiei în Ucraina", scrie La Libre Belgique.
În încercarea de a-și restabili leadershipul pe continent, șeful statului francez a făcut o schimbare de strategie, dorind să ”accelereze” extinderea UE către țările din fostul bloc sovietic și acceptând, la limită, integrarea Kievul în NATO.
Membrii NATO se apropie de un compromis privind aspirațiile de aderare ale Ucrainei, care ar putea stabili modul în care Kievul ar putea adera la alianța militară, a declarat joi ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.
Aliații NATO dezbat diferite formule cu privire la modul de a oferi garanții de securitate Ucrainei după încheierea războiului, pentru a evita o nouă invazie a Rusiei.
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.