Autoritatea Europeană a Muncii își începe miercuri activitatea la Bratislava, la doi ani după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunța ideea înființării unei astfel de agenții europene.
Consiliul UE a anunțat joi că Bratislava, Slovacia, va găzdui Agenția Europeană a Muncii. România nu a candidat pe motiv că deține Președinția Consiliului și trebuia să fie imparțială, potrivit ministrului Budăi.
România s-ar fi putut înscrie în cursa pentru găzduirea unei nou-înființate Autorități Europene a Muncii, cu șanse reale dat fiind că nicio altă agenție a UE nu își are sediul în România, dar ministrul muncii a vrut să fie imparțial.
Cipru, Bulgaria, Letonia și Slovacia au depus oferte pentru a găzdui viitoarea Agenție Europeană a Muncii. Deși nu are nicio astfel de instituție, România nu și-a manifestat interesul, după eșecul de a obține Agenția Europeană a Medicamentului.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.