Efectele înăspririi politicii monetare de către cele mai importante bănci centrale la nivel mondial au început să-și facă simțită prezența asupra economiilor din Europa și SUA, chiar dacă cu o întârziere de câteva luni, potrivit Pimco.
Economia datelor în atenția decidenților europeni: criza climatică, războiul din Ucraina și criza energetică au făcut ca digitalizarea să devină o prioritate, factorul comun al unor sectoare-cheie.
Evaluarea, la care a contribuit semnificativ o comunitate de 28 de experți, diplomați, oficiali de rang înalt din România și Republica Moldova, a vizat evaluarea generală a Parteneriatului Strategic și a domeniilor sale prioritare.
România și Republica Moldova și-au setat un nou nivel de ambiție în relația bilaterală, grăbesc ritmul, repun în noi acorduri proiecte care au trenat, avansează termene, condiții și se angajează să susțină reforme substanțiale.
După ce au rămas cu tejghelele goale din cauza sancțiunilor internaționale, rușii spun că ar mânca din nou mere moldovenești. Asta după ce le-au călcat cu buldozerul la Smolensk, supărați că Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014.
Preoții lui Putin s-au pornit să justifice invazia. Folosesc citate din Biblie și vorbe de duh în încercarea de a ne convinge că uciderea civililor și bombardarea orașelor ucrainene e luptă cu homosexualii și că Putin salvează planeta de globaliști.
Pe fundalul războiului din Ucraina, pionii Rusiei de la Chișinău încearcă să tulbure liniștea cu NATO. Iar regimul separatist pro-rus de la Tiraspol a considerat că anume acum este momentul să repete că vrea „desprinderea civilizată de Moldova”.
În aceste zile de război, moldovenii sunt supuși unei ofensive propagandistice fără precedent. Din toate părțile li se pompează în cap falsuri și ostilitate în raport cu refugiații ucraineni care fug de război.
Propaganda este principala armă în războiul hibrid pe care îl duce acum Rusia. Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa Centrală și de Est în fața propagandei ruse.
Deși pare un episod de moment, dezbinarea coaliției de guvernare nu face doar ca demersurile actuale de redresare să stagneze acum, în plină pandemie și cu un val 4 în plină desfășurare, ci afectează dezvoltarea României și pe viitor.
Facebook, Twitter,
Telegram, Instagram, au fost principalele surse folosite pentru răspândirea
falsurilor legate de COVID-19. De la izbucnirea pandemiei, utilizatorii
rețelelor sociale au distribuit la greu postări sau pretinse articole cu
E „cod
roșu” de COVID în municipiul Chișinău! Spitalele nu mai fac față valului mare
de infectați, așa că autoritățile au cerut implicarea instituțiilor medicale
private în gestionarea crizei. Pe acest fondal, Comisia
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.