Albinele de vară trăiesc 35 de zile. Cele care ar urma să treacă iarna ingerează chimicale în doze mici, până nu mai rezistă și nu mai pot crește o nouă generație. Sunt și altele, care în urma chimicalelor, nu mai știu să se întoarcă de la flori.
Apicultorii români întâmpină dificultăți în comercializarea mierii, în special din cauza prețurilor extraordinar de mici ale produselor importate din afara spațiului comunitar. Ei cer măsuri la nivelul UE, în România lucrurile se mișcă ”foarte greu”.
Apicultorii români solicită stoparea importului de miere din Ucraina, în condițiile în care România are excedent, dar și un sprijin financiar din ajutorul acordat de UE, chiar dacă suma de 10 milioane de euro este "apă de ploaie pentru agricultură”.
Ministerul Agriculturii a postat în transparență decizională un proiect de Ordin pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectorului apicol din cadrul PAC.
România e unul dintre cei mai importanți producători de miere din UE, dar în ultimii ani apicultura s-a confruntat cu diverse provocări: pandemie, importuri extracomunitare ieftine sau schimbările climatice.
Comisia Europeană solicită încă o dată statelor membre să îi susțină propunerea, care urmărește limitarea utilizării pesticidului sulfoxaflor în serele permanente, în scopul protejării polenizatorilor.
Cererile de acordare a ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada martie-mai 2021 asupra sectorului apicol vor putea fi depuse începând de vineri, a anunțat APIA.
România importă anual între 3.000 și 6.000 tone de miere, adică 30-35% din consumul intern, deși e unul dintre cei mai importanți producători de miere din Europa, susține președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Agricultura în familie nu este o sarcină ușoară, dar un tânăr cuplu bulgar a demonstrat că agricultura durabilă poate fi o afacere de succes, ajutând totodată la revigorarea uneia dintre cele mai sărace regiuni ale UE, scrie EURACTIV Bulgaria.
Tot mai mulți locuitori ai orașelor din Spania caută alternative ecologice și durabile la viața citadină, pentru a se reconecta cu natura, dar și pentru a scăpa de mediile urbane poluate și de spațiile aglomerate, mai ales în contextul COVID-19.
Comisia Europeană intenționează să crească finanțarea pentru sectorul apicol în perioada 2021-2027, susține europarlamentarul Daniel Buda, citând o informație furnizată de comisarul european Janusz Wojciechowski.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.