Belarusul va face parte din scutul nuclear al Rusiei. Șeful Consiliului de Securitate al Belarusului, Aleksandr Volfovici, spune că decizia de a desfășura arme nucleare pe teritoriul țării sale e provocată de politicile adoptate de Occident.
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat că, dacă o altă țară ar dori să se alăture unei Uniuni ruso-belaruse, ar exista "arme nucleare pentru toți", transmite Reuters.
Rusia și Belarus au semnat joi un acord vizând oficializarea amplasării unor rachete nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus – un demers care, potrivit Moscovei, se datorează crescândelor tensiuni cu Occidentul.
Departamentul de Stat al SUA dezvăluie că Statele Unite desfășoară 662 de rachete intercontinentale și 1.419 focoase nucleare, respectând termenii tratatului New Start, la care Rusia nu mai participă din februarie, scrie Le Figaro.
Rusia nu intenționează să ia calea unei escaladări nucleare în disputa sa cu Occidentul privind Ucraina, însă răbdarea sa nu ar trebui să fie testată, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova.
Militari belaruși au început să fie pregătiți în Rusia pentru utilizarea de arme nucleare "tactice", au precizat Moscova și Minskul, după ce recent Kremlinul a anunțat trimiterea acestui timp de armament în Belarus.
Rusia va instala armele nucleare tactice pe care a anunțat în martie că vrea să le plaseze în Belarus aproape de frontiera dintre această țară și Polonia, spune ambasadorul Moscovei la Minsk, Boris Grîzlov.
Forțele Armate ruse au demarat miercuri câteva manevre în Siberia, care includ desfășurarea de rachete intercontinentale "Yars", cu capacitate nucleară, a spus Guvernul Rusiei, potrivit 20 Minutos.
Cu arme nucleare tactice desfășurate în Belarus, Kremlinul se va simți îndreptățit să reprime orice revoltă serioasă contra regimului Lukașenko, apreciază The Telegraph.
Vladimir Putin a afirmat că Rusia va desfășura arme nucleare "tactice" pe teritoriul aliatului său, Belarus, în timp ce Ucraina reacționează și cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, anunță Le Soir.
După cum au explicat Statele Unite, mai multe "media cu sursă deschisă" au raportat cum Rosatom, compania de stat rusă specializată în energie nucleară, furnizează plutoniu puternic îmbogățit pentru reactoarele de reproducere rapidă din China.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.